ΣΚΟΠΙΑ: Παραληρηματικό άρθρο του Γκρουεφσκι στην Frankfurt Allgemeine Zeitung - «Η πΓΔΜ αξίζει να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ»
Του... ΝΙΚΟΛΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
«Προφανώς πολλοί Γερμανοί δεν είχαν ακούσει πολλά πράγματα για τη χώρα μας μέχρι πρόσφατα, όταν οι εθνικές μας ομάδες βόλλεϋ έδωσαν αγώνα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι παίκτες μας απέδειξαν ότι η ισονομία και η δικαιοσύνη ισχύουν για όλους και ότι η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από την ατομική προσπάθεια καθενός.
Σε ένα άλλο πεδίο όμως δεν ισχύουν δυστυχώς για εμάς οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους άλλους. Η Μακεδονία πληροί όλα τα κριτήρια να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε το 2008 η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται στη χώρα να ανήκει στο ΝΑΤΟ. Η Μακεδονία είναι μεν de facto μέλος του ΝΑΤΟ, όχι όμως και de jure.
Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ως πλήρους μέλους παραμένει στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής μας. Το 85% του πληθυσμού υποστηρίζει τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Ειρηνευτικές δυνάμεις της χώρας μας συμμετέχουν σε αποστολές στο Ιράν και στο Αφγανιστάν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις εξασφαλίζουν την προστασία της ειρηνευτικής βάσης στην Κανταχάρ και η συμβολή τους έχει αξιολογηθεί ως εξαιρετική.
Γιατί λοιπόν δεν είναι η Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ; Διότι βρισκόμαστε όμηροι μιας μοναδικής διαμάχης χωρίς νόημα.
Οι γείτονές μας εμποδίζουν την πλήρη ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, παρόλο που πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις. Μόνο και μόνο επειδή η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το όνομα της χώρας μας, ένα όνομα που δεν βλάπτει κανέναν και για το οποίο δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα. Οι Έλληνες έχουν πρόβλημα με την ταυτότητά μας, με το όνομα του έθνους μας και με τη γλώσσα μας.
Πόσο παράλογο είναι αυτό μπορεί να φανταστεί κανείς αν αναλογιστεί τι θα συνέβαινε εάν κάποιος είχε πρόβλημα επειδή οι Γερμανοί αισθάνονται Γερμανοί και ονομάζονται έτσι. Ή πόσο παράλογο θα ήταν το Βέλγιο να αρνηθεί στο Λουξεμβούργο τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ επειδή υπάρχει στο Βέλγιο μια επαρχία που ονομάζεται Λουξεμβούργο. Εάν δεν ήταν λυπηρό, μια τέτοια στάση θα ταίριαζε σε κείμενο του Κάφκα, μόνο που αυτό που βιώνει η Μακεδονία είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει εμποδίσει την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ, παρόλο που είναι σαφές ότι δεν είχε το δικαίωμα, δεδομένου ότι θα είχαμε ενταχθεί με την προσωρινή ονομασία που μας είχαν προσδώσει τα Ηνωμένα Εθνη..
Την ονομασία αυτή είχε αποδεχθεί ρητά η Ελλάδα με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, μια διεθνή σύμβαση με την εγγύηση του ΟΗΕ. Βάσει αυτής της Συμφωνίας αλλάξαμε τη σημαία μας και το Σύνταγμά μας και απεμπολήσαμε την μέριμνα για τη μειονότητάς μας, με μοναδικό στόχο να μην θέσει η Ελλάδα εμπόδια για τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε αυτό.
Η αποτυχία στο Βουκουρέστι δεν μας αποθάρρυνε. Οι προσπάθειές μας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η συμμετοχή μας στις δράσεις του συνεχίζονται. Πιστοί στον ορισμό του Bismarck ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, διερευνήσαμε τις δυνατότητες που είχαμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στη διένεξη με την Ελλάδα.
ΤΟ ΔΔΧ απεφάνθη σε σχέση με την προσφυγή μας ότι στο Βουκουρέστι η Ελλάδα αθέτησε τις υποχρώσεις της βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αντιτιθέμενη στην είσοδο της Μακεδονίας υπό την αποδεκτή από τον ΟΗΕ ονομασία. Το δικαστήριο διαπίστωσε επίσης ότι η Μακεδονία δεν παραβίασε κατ’ ουδένα τρόπο την Ενδιάμεση Συμφωνία και επεδείκνυε πάντοτε καλή θέληση. Με τον τρόπο αυτό έθεσε τέρμα το Δικαστήριο στις διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας να αποδείξει ότι η χώρα μας παρακώλυε τις διαπραγματεύσεις.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι δεσμευτική και για τις δύο πλευρές και συνεπάγεται ότι δεν υφίστανται πλέον νομικά επιχειρήματα για την παρεμπόδιση της ένταξης της Μακεδονίας: Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο , η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Η ανάδειξη της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος σε προϋπόθεση για την εισδοχή της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και περιφρόνηση της απόφασης του ΔΔΧ. Γι’ αυτό, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν, βάσει του διεθνούς δικαίου και χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα ενάντια στους κανόνες δικαίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, όπως είχαν κάνει ήδη στο Βουκουρέστι.
Ελπίζω ότι η Γερμανία και τα άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα λάβουν υπόψη τη διαπίστωση του ΔΔΧ ότι η Μακεδονία δεν παραβίασε ποτέ την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν υφίσταται κανένας λόγος να καθυστερεί η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση του ΔΔΧ είναι αδιαμφισβήτητη. Εξάλλου η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή και των δύο χωρών στην ίδια συμμαχία. Εμείς επιθυμούμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα ώστε να οικοδομήσουμε από κοινού το μέλλον της περιοχής. Επιθυμούμε επίσης την εντατικοποίηση των συνομιλιών για το θέμα του ονόματος, το οποίο η Ελλάδα ξεκίνησε.
Εκ τούτου, η συμμετοχή της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογούμενους. Η Μακεδονία ασκεί επιτυχημένη οικονομική πολιτική, γεγονός που απέφερε θετική αξιολόγηση από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στον κατάλογο για το επιχειρηματικό κλίμα η Παγκόσμια Τράπεζα μας κατέταξε στην 22η θέση και προηγούμαστε σε σχέση με 19 κράτη μέλη της ΕΕ.
Για πέντε συνεχόμενες χρονιές η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την πολιτική μεταρρυθμίσεων που ακολουθούμε μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως. Το ΔΝΤ βεβαίωσε ότι ως χώρα έχουμε πολύ χαμηλό ποσοστό χρέους, με το εξωτερικό χρέος να ανέρχεται στο 26% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρώπη. Το νόμισμά μας είναι σταθερό, το τραπεζικό σύστημα αξιόπιστο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα βρίσκονται σε ιστορικά ύψη. Ο Konrad Adenauer έλεγε «Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα». Ελπίζουμε ότι ο γερμανικός και ο μακεδονικός ορίζοντας θα ταυτιστούν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ».
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΝΑΤΟ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΣΚΟΠΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου