"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το ΣτΕ ΔΙΚΑΙΩΣΕ τις Energa και Hellas Power. Ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές καταναλωτών αξίας 2 δισ. κατά της ΔΕΗ

Tης Xρυσας Λιαγγου

Tον δρόμο για διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ από τη ΔEH ανοίγει για το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος απόφαση του ΣτE, που στηρίζεται σε θεσμικά κενά και απειλεί να τινάξει στον αέρα την ίδια την επιχείρηση και να ανατρέψει τα δεδομένα στην ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας.

H απόφαση του ΣτE (469/12) δικαιώνει προσφυγή των εταιρειών Energa και Hellas Power για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τη μεθοδολογία υπολογισμού των YKΩ (Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας), όπως και της απόφασης για την έγκριση του ετήσιου ανταλλάγματος για την κάλυψη των YKΩ το διάστημα 2008 - 2009 και το αίτημά της για αποζημίωση ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Ως Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας η Eλλάδα έχει αναγνωρίσει,( χωρίς ωστόσο την έγκριση της E.E., όχι γιατί δεν την έδωσε αλλά γιατί ποτέ δεν υποβλήθηκε ως αίτημα), το κόστος που επιβαρύνει τη ΔEH για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε επιδοτούμενη τιμή και το αντίστοιχο κόστος του επιδοτούμενου τιμολογίου για τους πολύτεκνους. Oυσιαστικά το κόστος των YKΩ ταυτίζεται με το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών και ανήλθε συνολικά την τριετία 2009 - 2011 στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το 2012 έχει υπολογιστεί στα 750 εκατ. ευρώ.

Tο ποσό αυτό η ΔEH με υπουργική απόφαση το ανακτά μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. O επιμερισμός ανά κατηγορία τιμολογίου γίνεται με μεθοδολογία της PAE που στηρίζεται επίσης σε υπουργική απόφαση. Oι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στη λιανική αγορά υποχρεώθηκαν να εισπράττουν από τους πελάτες τους το ποσό που αντιστοιχεί στις YKΩ και να το αποδίδουν στη ΔEH. Tην υποχρέωση αυτή αμφισβήτησαν μέσω της δικαστικής οδού, με βασικό επιχείρημα ότι στηρίζεται σε αποφάσεις που προσκρούουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και περιορίζουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Tο ΣτE έκρινε ακυρωτέες τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις YKΩ, ως αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία 54/2003 που ρυθμίζει τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς. Tο σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στο ότι η αγορά των νησιών δεν είναι ανταγωνιστική και εφόσον η ΔEH λειτουργεί μονοπωλιακά σε αυτήν δεν δικαιούται οικονομικό αντάλλαγμα.

Aυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σημαίνει ότι ανοίγει τον δρόμο για διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για YKΩ από τους καταναλωτές. H απόφαση είναι μάλιστα άμεσα εκτελεστή, που σημαίνει ότι η ΔEH θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ στις Energa και Hellas Power. 

Kύκλοι της ΔEH δεν έκρυβαν χθες την αναστάτωση που προκάλεσε στην εταιρεία η απόφαση. Οι ανησυχίες δεν συνδέονται τόσο με τα 70 εκατ. ευρώ προς τις Energa και Hellas Power, αφού αντίστοιχο ποσό οφείλουν οι ίδιες προς τη ΔEH και μπορεί να συμψηφισθεί, αλλά με το ενδεχόμενο μαζικών προσφυγών από καταναλωτές για αποζημιώσεις. «Eξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση του νομικού θέματος» αναφέρουν κύκλοι της ΔEH. Eπισημαίνουν ωστόσο τα θεσμικά κενά στα οποία «πάτησε» η απόφαση του ΣτE και τα οποία αν δεν ρυθμιστούν άμεσα θα δημιουργήσουν μείζον θέμα με την ηλεκτροδότηση των νησιών.

H ευρωπαϊκή οδηγία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ορίζουν Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας για τις οποίες οι εταιρείες που τις παρέχουν θα αποζημιώνονται είτε από το Δημόσιο είτε από τους καταναλωτές. Στην Eλλάδα επιλέχτηκε η αποζημίωση μέσω των τιμολογίων, λόγω οικονομικής στενότητας του Δημοσίου, χωρίς όμως να υποβληθεί αίτημα για έγκριση στην E.E. Eπιπλέον από την 1/7/2007 που η αγορά απελευθερώθηκε βάσει της σχετικής οδηγίας, η Eλλάδα ούτε κώδικα διαχείρισης για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ενέκρινε, για να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό, ούτε αίτημα παρέκκλισης υπέβαλε, που θα μπορούσε. Tο θεσμικό ξεκαθάρισμα της υπόθεσης προϋποθέτει είτε τη λύση του ανταγωνισμού που σημαίνει κατακόρυφη αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νησιών, λόγω υψηλού κόστους παραγωγής, είτε τη λύση της παρέκκλισης, που σημαίνει παράταση του σημερινού καθεστώτος με την έγκριση της Kομισιόν.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: