"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα εκκλησιαστικά τα λόγια τα μεγάλα


Ενας διαρκής βόμβος ακούγεται στους 89,5 μεγάκυκλους στα FM. Ο ραδιοσταθμός της Εκκλησίας έπειτα από 22 χρόνια λειτουργίας σταμάτησε ξαφνικά τη λειτουργία του.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) «Τριμελής Επιτροπή [συνεστήθη] για να συζητήσει με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το ενδεχόμενο συνάψεως επιχειρησιακής συμβάσεως, για την ανάγκη μειώσεως των μισθολογικών αποδοχών του προσωπικού λόγω της αδυναμίας καλύψεως του ελλείμματος για το τρέχον έτος και προκειμένου να αποφευχθεί οπωσδήποτε η απόλυση εργαζομένων. 

Οι Αρχιερείς ανέφεραν στην ΔΙΣ ότι δεν εμφανίσθηκε κανείς εκπρόσωπος των εργαζομένων... Κατόπιν αυτών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξαιτίας των ανελαστικών και πιεστικών οικονομικών δεδομένων... απεφάσισε την άμεση αναστολή της εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος του Σταθμού». Να σημειώσουμε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του σταθμού άγγιζε τα 2,2 εκατ. ευρώ και το σχέδιο ήταν να μειωθεί στο μισό. Να δουλεύει δηλαδή με έλλειμμα ένα εκατομμύριο περίπου ευρώ.

Οι δημοσιογράφοι το πληροφορήθηκαν από ένα μαζικό SMS που έστειλε η ΕΣΗΕΑ. «Συνάδελφοι», έγραφε το μήνυμα, «απροειδοποίητα, η Ιερά Σύνοδος έκλεισε τον σταθμό της Εκκλησίας. Ολοι τώρα στον σταθμό μαζί με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους».

Να τους συμπαρασταθούμε, καμιά αντίρρηση. Αυτό κάνουμε και στις κηδείες· συμπαραστεκόμαστε στους οικείους σε κάθε θλιβερό άγγελμα. Αλλά μετά τη συμπαράσταση, τι; Υπάρχει Plan B (που λέμε στους Ευρωπαίους για τα χρέη μας) ή έχουμε μείνει στο «καμιά απόλυση, καμιά μείωση μισθού, καμιά αλλαγή». Καλό ακούγεται, αλλά ΠΟΕΣΥ, ΕΤΕΡ και άλλα σωματεία τρέχουν από συμπαράσταση σε συμπαράσταση. Να θυμηθούμε ότι αυτή τη στιγμή συμπαραστέκονται σε «Alter», «Ελευθεροτυπία», «Απογευματινή», «Κόσμο του Επενδυτή» κ.ά. Αφού η συμπαράσταση δεν δουλεύει, μήπως πρέπει τα σωματεία του χώρου να αλλάξουν ρότα, αφού βρίσκουν τα βράχια της οικονομίας διαρκώς;

Ποια είναι, λοιπόν, η στρατηγική των εργαζομένων στα θλιβερά αγγέλματα που όλο και πληθαίνουν; Κάποιοι θα πουν: και καλά, δεν είχε η Εκκλησία λεφτά να κρατήσει ένα σταθμό; Επρεπε να προχωρήσει σε αυτή την «αντιχριστιανική πράξη», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των δημοσιογράφων; Και αν υπάρχει αντεπιχείρημα της Εκκλησίας ότι χρειαζόταν αυτά τα λεφτά για μια ακόμη πιο χριστιανική πράξη (π.χ. τα συσσίτια αστέγων), τι άλλο ηθικό επιχείρημα θα προβάλουμε;

Βέβαια, υπάρχει πάντα το επιχείρημα της επιστολής που έστειλε ο ίδιος προκαθήμενος της Ιεράς Συνόδου κ. Ιερώνυμος. Οπως έγραψε στον κ. Παπαδήμο, «οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα... Οικογενειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους...».

Θα μπορεί να προσθέσει κάποιος ότι στους χιλιάδες ανέργους η Εκκλησία πρόσθεσε άλλους 34. Επίσης αύξησε και πλήθυνε την απόγνωση, την οποία κατήγγειλε. Ταυτόχρονα απέδειξε ότι τα μεγάλα λόγια, ακόμη και τα αρχιεπισκοπικά, τελικώς καταλήγουν σε φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: