"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου σχεδιάζουν οι Αμερικανοί

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Πρόκριμα στη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου LNG δίνει η εταιρεία NOBLE ENERGY προβάλλοντας τα οικονομικά αλλά και τα πολιτικά πλεονεκτήματα που θα έχει η επιλογή αυτή για την Κύπρο.

Ο Τέρι Γκέρχαρντ, αντιπρόεδρος της εταιρείας, έσπευσε στη Λευκωσία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Χριστόφια, καθώς η Noble Energy δεν ενδιαφέρεται μόνον να διεκδικήσει και νέα άδεια για έρευνα σε άλλα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά κυρίως για να αποκτήσει το προβάδισμα στην ανάληψη κατασκευής και εκμετάλλευσης των υποδομών για την εξαγωγή του κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις ξένες αγορές.

Καθώς έχει αρχίσει η διαδικασία του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες και σε άλλα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζεται για τη δεύτερη γεώτρηση που θα δώσει τα τελικά στοιχεία για το μέγεθος του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12, ο επικεφαλής της στην Κύπρο Τζον Τόμιτς με άρθρο του σε κυπριακές εφημερίδες εξηγεί τα πλεονεκτήματα κατασκευής σταθμού LNG.

Κυρίως όμως θέτει και τον παράγοντα χρόνου καθώς κάθε καθυστέρηση ενδέχεται να δώσει χρόνο και χώρο σε άλλες ιδέες και προτάσεις, οι οποίες πιθανότατα δεν θα εξυπηρετούν με τον ίδιο τρόπο τα κυπριακά συμφέροντα. Ο κ. Τόμιτς έγραψε χαρακτηριστικά: «Η Noble Energy πιστεύει ότι μέσω του LNG οι εξαγωγές φυσικού αερίου μπορούν να γίνονται προς τον καλύτερο αγοραστή, οπουδήποτε στον κόσμο. Οι εξαγωγές LNG θα ενθαρρύνουν περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή, θα διασφαλίσουν ότι το κυπριακό φυσικό αέριο θα τιμολογείται με ικανοποιητικές τιμές και θα μειώσουν την έκθεση του κυπριακού φυσικού αερίου σε πολιτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την περιοχή. Πραγματικά, παρά το υψηλό κόστος (που υπολογίζεται γύρω στα 8-10 δισ. δολάρια), η κατασκευή ενός τερματικού εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να αποτελεί ευλογία για την οικονομία της περιοχής μακροπρόθεσμα.

Προοπτικές
Οσο πιο σύντομα λάβει έγκριση ένα έργο LNG, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η εκτεταμένη αξιοποίηση φυσικού αερίου. Καινούργια κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα βρεθούν σε άλλα οικόπεδα στη θάλασσα της Κύπρου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο επεκτάσιμο τερματικό LNG σε εμπορική βάση. Ενα έργο LNG θα προωθήσει επιπρόσθετα τον ανταγωνισμό και την έρευνα στην περιοχή παρέχοντας μια βιώσιμη αγορά για τη μελλοντική ανάπτυξη του φυσικού αερίου...».

Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως δεν έχει πάρει ακόμη τελικές αποφάσεις για τον τρόπο εξαγωγής του φυσικού αερίου, ούτε για τη μορφή του κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει το έργο, καθώς φαίνεται ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα του β' γύρου αδειοδοτήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Λευκωσία φθάνει την προσεχή εβδομάδα, με την ευκαιρία διοργάνωσης ενός οικονομικού φόρουμ, ο Ρώσος υφυπουργός Ενέργειας Γιούρι Σέντσγιουριν, ο οποίος αναμένεται να έχει συνομιλίες και για το φυσικό αέριο μια και η Μόσχα έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ψάχνει τρόπους να εκτρέψει τους δρόμους του αερίου

Σε αυτό το περιβάλλον η Τουρκία μάλλον αμήχανα αναζητεί τρόπο αντίδρασης ώστε να παρεμβληθεί και να αποτρέψει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από «παραδοσιακούς» εχθρούς όπως η Κύπρος και το Ισραήλ και ακόμη περισσότερο την παράκαμψή της από τους δρόμους εξαγωγής του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ Μεχμέτ Ουισάλ σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την προτίμηση της Τουρκίας στο να μην υπάρξει σταθμός LNG στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο μόνος δρόμος «για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι ο αγωγός» προσθέτοντας όμως ότι «λόγω της γεωλογικής δομής της Μεσογείου δεν είναι εφικτό ο αγωγός να περάσει από τη Μεσόγειο και επομένως το Ισραήλ μπορεί να περάσει τον αγωγό προς την Ευρώπη από την Τουρκία».

Αυτή η δήλωση εκφράζει τις επιθυμίες της τουρκικής πλευράς, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η ρήξη των σχέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν με το Ισραήλ καθιστά ανάγκη στρατηγικής σημασίας για το Ισραήλ, όπως και για την Κύπρο, την αναζήτηση εναλλακτικού δρόμου εξαγωγής του φυσικού αερίου, με τρόπο που δεν θα εξαρτά το Ισραήλ και την Κύπρο από την Αγκυρα.

Ο κ. Ουισάλ αποκάλυψε και τα πραγματικά κίνητρα της συμφωνίας που υπέγραψε η ΤΡΑΟ με το ψευδοκράτος για την παραχώρηση «αδειών έρευνας» σε περιοχές ακόμη και νοτίως της Κύπρου, σε σημεία μάλιστα που επικαλύπτουν τα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος εξηγεί ότι η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να προβληθεί ότι η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έχει δικαιώματα στις φυσικές πηγές όλου του νησιού, ενώ συγχρόνως εξέφρασε την ελπίδα του ότι η δημοσιοποίηση αυτής της «συμφωνίας» θα αποτρέψει ξένες εταιρείες να συμμετάσχουν στις έρευνες στα υπόλοιπα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ θεωρώντας ότι είναι υπό αμφισβήτηση.

Προς το παρόν πάντως, φαίνεται ότι το οικονομικό συμφέρον και το δέλεαρ των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής αποδεικνύονται πολύ βαρύτερα από τις ενστάσεις και απειλές της Αγκυρας και του κ. Ερόγλου, στη «ζυγαριά» των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: