ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τα τείχη προστατευτισμού φράζουν το ελεύθερο εμπόριο
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΟΣΜΑ
Δέκα χρόνια μετά το έναυσμα που δόθηκε στην Ντόχα του Κατάρ για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και την ενσωμάτωση των αναπτυσσομένων χωρών στη διεθνή οικονομία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου βρίσκεται σε... αδιέξοδο: το «φάντασμα» του προστατευτισμού κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του από τον Βορρά μέχρι τον Νότο με αποτέλεσμα ένας «εμπορικός πόλεμος» να φαντάζει πιο πιθανός από ποτέ.
Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο προειδοποίησε, εξάλλου, σχεδόν προ διμήνου το Πεκίνο. Ηταν τότε που η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο σχετικά με την επιβολή δασμών σε προϊόντα χωρών που συντηρούν σε χαμηλά επίπεδα την ισοτιμία του νομίσματός τους. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου έχει ως αποδέκτη την Κίνα, της οποίας το εθνικό νόμισμα, το γουάν, διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ισοτιμίας έναντι του δολαρίου. Η απόφαση αυτή δυσαρέστησε έντονα την κυβέρνηση Ζιντάο μιας και οι ΗΠΑ αποτελούν «νούμερο 1» προορισμό για τις κινεζικές εξαγωγές.
Εναν μήνα αργότερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στις εισαγωγές ορισμένων αυτοκινήτων made in USA (General Motors, Ford Motor, Chrysler, αυτοκίνητα SUV που κατασκευάζουν οι γερμανικές BMW και Mercedes-Benz στα αμερικανικά τους εργοστάσια κ.λπ.), σε μία ακόμη ένδειξη της κλιμάκωσης των εμπορικών διενέξεων μεταξύ των δύο οικονομικών δυνάμεων.
Η κίνηση αυτή ήταν αντίδραση στην αποτυχία της Κίνας να ανατρέψει την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά ελαστικά...
Το κινεζικό υπ. Εμπορείου έκανε παράλληλα γνωστό ότι οι εξαγωγές της Κίνας αντιμετωπίζουν «σημαντικές προκλήσεις» εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών αρκετών μεγάλων αγορών της Δύσης. Ετσι, το Πεκίνο, θα στραφεί πλέον με μεγαλύτερη ένταση προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ομως, Αργεντινή και Βραζιλία, επέβαλαν και αυτές πρόσθετους φόρους στα οχήματα που εισάγουν από την Κίνα...
Την ίδια ώρα η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών όταν κρίνει ότι η ξηρασία συνιστά απειλή, ενώ ανάλογη τακτική ακολουθεί και η Ινδία με το ρύζι.
Αυτό, όμως, που χρειάζεται σήμερα ο πλανήτης είναι η συνεργασία. Διαφορετικά θα αναβιώσει και πάλι μια εποχή προστατευτισμού, ανάλογη με αυτή της δεκαετίας του '30. Το σύστημα της ελεύθερης αγοράς έχει παραμορφωθεί σε σημείο που να κινδυνεύει με κατάρρευση, την ώρα που οι εμπορικές ανισορροπίες αποτελούν τη ρίζα όλων των σημερινών κρίσεων χρέους που βλάπτουν τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί, δήλωσε άλλωστε πρόσφατα στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του οργανισμού που διεξήχθη στη Γενεύη πως η οικονομική κρίση απειλεί να αυξήσει τον προστατευτισμό, καθώς οι κυβερνήσεις σκέπτονται περισσότερο σε εθνικό παρά σε διεθνές επίπεδο.
«Οσο λιγότερο συνεργάζονται σε διεθνή ζητήματα, τόσο περισσότερο δύσκολη γίνεται η έξοδος από την παγκόσμια κρίση» τόνισε ο Πασκάλ Λαμί, προειδοποιώντας πως το 2012 θα είναι ένα ιδιαίτερα ταραγμένο έτος με την οικονομική επιβράδυνση να συνεχίζεται και θύλακες ύφεσης να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα σχόλιά του έγιναν τη στιγμή που η Ρωσία γινόταν το 154ο μέλος του ΠΟΕ.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΗΠΑ,
ΚΙΝΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου