ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Στη μέγγενη ενός νέου Μπούργκενστοκ
Σκηνικό Μπούργκενστοκ στήνουν οι Βρετανοί και τα Ηνωμένα Έθνη στην τριμερή του «Green Tree», κοντά στη Νέα Υόρκη, για κλείσιμο του Κυπριακού ως την 1η Ιουλίου του 2012. Η νέα τριμερής θα πραγματοποιηθεί από τις 22 ως τις 24 Ιανουαρίου και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έχει αποστείλει επιστολή προς τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου, με την οποία αφήνει τα πάντα ανοιχτά και στρώνει τον δρόμο για την Πολυμερή Διάσκεψη, εφόσον υπάρξει σύγκλιση στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
Για τον λόγο αυτόν τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προχωρήσει σε καταγραφή των θέσεων των δυο πλευρών και έχουν επεξεργαστεί ιδέες για τη γεφύρωση των διαφορών επί του εδαφικού, της ιθαγένειας, που σχετίζεται με το θέμα των εποίκων, και επί του περιουσιακού, το οποίο συνιστά ακανθώδες ζήτημα και βρίσκεται σε συνάφεια με το εδαφικό. Γι’ αυτό, ο ΓΓ του ΟΗΕ ευνοεί την κατάθεση χαρτών, με την παροχή όμως ανάλογων ανταλλαγμάτων.
Εσκεμμένα τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικότερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ μιλούν για αδιέξοδο και αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών. Υπό το βάρος αυτών των εκβιασμών, οι Βρετανοί προβάλλουν ως εναλλακτική επιλογή αποφυγής του ναυαγίου την Πολυμερή Διάσκεψη. Ή να κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας νέες υποχωρήσεις, οι οποίες θα δεσμεύουν και τον επόμενο Πρόεδρο, εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί εντός του 2012.
Αυτό το εξάμηνο θεωρείται κρίσιμο από τους Βρετανούς, που κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο, διότι είτε εξευρεθεί λύση είτε όχι, από την 1η Ιουλίου η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα είναι στην ουσία νεκρό, αφού η Τουρκία αρνείται από τώρα να συζητήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προεδρεύουσα της ΕΕ χώρα.
Στην Κύπρο η αντιπολίτευση βάλλει ομαδικά κατά του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος βρίσκεται στην απομόνωση έχοντας μόνο τη στήριξη του ΑΚΕΛ. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι θεωρούν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τους χειρισμούς του έχει οδηγήσει την Κύπρο στη μέγγενη. Το ΔΗΚΟ καλεί τον Πρόεδρο να μη μεταβεί στην τριμερή, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τονίζει ότι το κόμμα του και ίδιος είχαν προ καιρού προβλέψει τις εξελίξεις. Το ΕΥΡΩΚΟ, από την πλευρά του, όπως και οι Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι στήνεται μια διαδικασία ανάλογη με εκείνη του Μπούργκενστοκ, που θα καταλήξει πριν από την 1η Ιουλίου σε δημοψηφίσματα.
Άρα, υποστηρίζουν, τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να θέσουν και ορόσημα και χρονοδιάγραμμα. Είναι ταυτοχρόνως αντιληπτό ότι η τουρκική πλευρά θα τηρήσει αδιάλλακτη στάση για να στρέψει τις πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή και με ελάχιστες υποτυπώδεις υποχωρήσεις, εάν και όταν το κρίνει σκόπιμο να εμφανιστεί ως διαλλακτική, και να φορτώσει τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία μετά τις μονομερείς προσφορές του Προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή 50 τουλάχιστον χιλιάδων εποίκων, δεν έχει τίποτε άλλο να δώσει παρά μόνο την κυριαρχία!
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από την πλευρά του, ασκεί κριτική στους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια, αλλά δεν διαφωνεί μαζί του επί της ουσίας. Απόδειξη τούτου είναι το δείπνο του Νίκου Αναστασιάδη προς τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Μάλιστα, ο κ. Έρογλου έπλεξε το εγκώμιο στον κ. Αναστασιάδη δείχνοντας την πρόθεσή του ότι θα τον προτιμούσε για συνομιλητή, αφού άλλωστε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι υπέρμαχος της χαλαρής ομοσπονδίας.
Οι Τούρκοι πάντως πανηγυρίζουν το ότι με την επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ θέτει ως καταληκτικό ορόσημο λύσης την 1η Ιουλίου του 2012 και ότι είναι έτοιμος για τη σύγκληση της Πολυμερούς, άλλως διεθνούς διασκέψεως, η οποία δεν θα ασχοληθεί μόνο με ζητήματα ασφάλειας, εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Όπως δηλαδή συνέβη στο Μπούργκενστοκ.
Υπό το βάρος των πιέσεων ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατανοώντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη νέα τριμερή, έχει αποστείλει δική του απαντητική επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία προβάλλει τη θέση του ότι αφενός για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό ευθύνεται η τουρκική πλευρά, διότι συνεχίζει να είναι αδιάλλακτη, αφετέρου υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δεν κατανοεί γιατί να γίνει νέα τριμερής στις 22 - 24 Ιανουαρίου. Παρά τις παρατηρήσεις αυτές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει την ετοιμότητά του να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ενώ την ίδια στιγμή διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου τονίζει δημόσια ότι δεν πρόκειται να δεχθεί προτάσεις γεφύρωσης από τα Ηνωμένα Έθνη, επιχειρώντας έτσι να κατευνάσει τις φωνές στο εσωτερικό που αναφέρονται σε αλλαγή της διαδικασίας και την έναρξη της επιδιαιτησίας, κατά τρόπον σιωπηρό.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
«ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ στην τελευταία μας συνάντηση για το κυπριακό πρόβλημα που έγινε στο Green Tree της Νέας Υόρκης στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2011. Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να κάνουμε τις τρέχουσες συνομιλίες –ειδικά για το περιουσιακό, το εδαφικό και την ιθαγένεια– πιο συγκεκριμένες και συμφωνήσαμε σε απτές προσεγγίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Συμφωνήσαμε επίσης σε προσπάθειες για το πέρασμα στο τέλος (endgame) των συνομιλιών και για μια πολυμερή διάσκεψη. Έχω εκτιμήσει τη διαβεβαίωσή σας, καθώς και του κ. Έρογλου, ότι πιστεύετε πως μπορείτε να οριστικοποιήσετε μια συμφωνία.
Στον χρόνο που μεσολάβησε από εκείνη τη συνάντηση, πληροφορούμαι από τον Ειδικό μου Σύμβουλο για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι τόσο η ε/κ όσο και η τ/κ πλευρά έχουν ολοκληρώσει περιγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν τις αντίστοιχες απόψεις σας για τη διευθέτηση. Καλωσορίζω αυτήν τη σημαντική προσπάθεια.
Η γεφύρωση των εναπομεινασών διαφορών, οι οποίες εντοπίζονται μέσα από αυτά τα περιγράμματα, θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών.
Ενώ κατανοώ ότι δεν επιθυμείτε χρονοδιαγράμματα, ανησυχώ ότι οι δυνατότητες για επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών θα περιοριστούν από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2012. Η δική μας αντίληψη είναι ότι αυτή τη στιγμή εισερχόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας στο οποίο πρέπει να έχουμε την έγκαιρη υποβολή των στοιχείων για το περιουσιακό και την ιθαγένεια, τη διεξαγωγή ουσιαστικών συζητήσεων στην επερχόμενη συνάντηση στο Green Tree στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2012, την τελική συζήτηση χαρτών και αριθμών και μια πολυμερή διάσκεψη. Και οι δύο πλευρές πρέπει να υποβάλουν σχετικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την επίτευξη συγκλίσεων στα θεμελιώδη θέματα και να αρχίσουν αυτήν την ανταλλαγή πριν από τη συνάντηση στο Green Tree.
Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλίες βρίσκονται σε στασιμότητα επί διαφόρων θεμάτων, περιλαμβανομένης της ίδιας της διαδικασίας εφαρμογής της τελικής φάσης, αφού η μία πλευρά δεν συμμετέχει σε πολυμερή διάσκεψη μέχρι να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ενώ η άλλη δεν υποβάλλει σημαντικά στοιχεία, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, μέχρι να ανακοινωθεί πολυμερής διάσκεψη.
Καθώς προχωρούμε σε αυτό το τελικό στάδιο, έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσετε να σπάσετε το αδιέξοδο, ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος ο οποίος καταγράφεται στη δήλωσή μου ημερομηνίας 1 Νοεμβρίου 2011, ότι οι θεμελιώδεις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος θα επιλύονταν μέχρι να συναντηθούμε ξανά στο Green Tree αργότερα αυτόν τον μήνα, επιτρέποντας έτσι τη διεξαγωγή της πολυμερούς διάσκεψης.
[…] Παρακαλώ δεχθείτε, Εξοχότατε, τη διαβεβαίωση των υψηλών μου προσρήσεων».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην επιστολή που απεστάλη στον Έρογλου παραλείπεται η αναφορά «ενώ κατανοώ ότι δεν επιθυμείτε χρονοδιαγράμματα».
ΠΑΡΟΝ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΠΑΡΟΝ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου