"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΑΡΝΗΣΙΔΙΚΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Και η Ντροπή ντράπηκε!!!

Γράφει ο Θοδωρής Γιάνναρος 

Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής


Μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει  - ένα θηριώδες χάσμα. Τελικά όμως, θα βρούμε ίσως δικαιοσύνη, αλλά σε κάποια άλλη ζωή, μιας και σ’ αυτή τη ζωή υπάρχουν μόνο νόμοι που δεν τηρούνται, από μια δικαστική εξουσία, που αρνείται πεισματικά να κάνει τη δουλειά της!!

Η δίκη για τα εγκλήματα στο Μάτι τελείωσε, ως... μια ακόμα ντροπή της ελληνικής Δικαιοσύνης. Γιατί άραγε, αυτοί που παριστάνουν τους δικαστές δεν αθώωναν όλους τους κατηγορούμενους για να μην τους ταλαιπωρούν. Από τη στιγμή που από τον κατάλογο των κατηγορουμένων για το ειδεχθές αυτό έγκλημα έλειπαν κάποια πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο, έλειπαν υπουργοί που ήταν μέσα στο Κέντρο Επιχειρήσεων εκείνες τις ώρες, έλειπε η Αστυνομία και το Λιμενικό που δεν έκαναν καμία παρέμβαση… ε!… συγνώμη, αλλά τότε μάλλον δεν έχει και κανένα απολύτως νόημα αυτά που τελικά αποφασίστηκαν.

Η ελληνική Δικαιοσύνη, έχει ξεφτιλιστεί πολλάκις, αλλά αυτή τη φορά ξεφτιλίστηκε ολοκληρωτικά μέσω του Τριμελούς Εφετείου... Πλημμελημάτων! Η όλη διαδικασία ήταν μία παρωδία και η απόφαση είναι ντροπιαστική για μια ευνομούμενη υποτίθεται κοινωνία! Μόνον έξι από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για τα αποτελέσματα της φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου 100 συνάνθρωποί μας βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες της πύρινης κόλασης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε η ενεργοποίηση του μηχανισμού της Ανώτατης Δικαιοσύνης  - του Αρείου Πάγου δηλαδή, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των υφιστάμενων αδικημάτων και η απόφαση επίσης να ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως, εάν συντρέχουν λόγοι για άσκηση έφεσης ως προς τις αθωώσεις κάποιων από τους εμπλεκόμενους στην τραγωδία του Ματιού! Από την άλλη, η επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου αποσκοπεί στο να μπορέσει η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη, για τις εφέσεις που, όπως φαίνεται,  θα ασκήσουν οι οικογένειες των νεκρών και των εγκαυματιών...

Οι ποινές φυλάκισης για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπέρασαν τα 100 χρόνια για έκαστο εξ’ αυτών, όμως  εκτιτέα είναι... μόλις τα πέντε, με τις συγκεκριμένες ποινές να μετατρέπονται ω του θαύματος... σε χρηματικές, δηλαδή όλα καλά... Μόνο εκατόν τόσοι έχασαν τη ζωή τους… Σιγά το πράγμα!

Η δίκη παρωδία, αποτελεί εξόφθαλμη κακοδικία! Αντί οι κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν για ειδεχθές κακούργημα κατά συρροή, παραπέμφθηκαν τελικά μόνο για απλό πλημμέλημα... και σήμερα, σε συνέχεια πάμπολλων πράξεων και παρεμβάσεων συγκάλυψης, το δικαστήριο ανερυθρίαστα αποφάνθηκε πως 15 βασικοί κατηγορούμενοι είναι αθώοι, ενώ σε κάποιους άλλους επιβλήθηκαν ποινές-χάδια και μάλιστα…  με αναστολή! Τελικά, δηλαδή, δεν έφταιξε κανείς.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που σκοπό έχει να αφήσει στο απυρόβλητο τους πολιτικά υπεύθυνους κινείται, όπως φαίνεται,  στη λογική που τα φορτώνει όλα στο ανθρώπινο λάθος... ακριβώς όπως συνέβη και με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου ο Καραμανλής κρίθηκε... αθώα περιστερά!

Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι δικαίως προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων, των κατοίκων του Ματιού και γενικά ολόκληρης της κοινωνίας, διότι διαπνέεται από την τετριμμένη λογική του "ανθρώπινου λάθους”, όπου η απόδοση ευθυνών εξαντλείται σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες-αποδιοπομπαίους τράγους και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους πολιτικά υπεύθυνους.

Είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν εγκλήματα εις βάρος της κοινωνίας!

Η ετυμηγορία αυτή του δικαστηρίου για το Μάτι,  αποτελεί βάναυση προσβολή τόσο για τους νεκρούς, όσο και για τους ζωντανούς, αλλά και την ίδια την αλήθεια που κακοποιήθηκε.

Τελικά, όπως φαίνεται...

 

 είμαστε άξιοι της μοίρας και των επιλογών μας! Μια δίκη-παρωδία, που δεν έκανε δεκτό ούτε καν το αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα.

Τι μας λέει δηλαδή η τυφλή ελληνική Δικαιοσύνη; 

Ότι είναι αποδεκτό, πως από αμέλεια μπορούν να εξαϋλώνονται άνθρωποι, να καρβουνιάζουν νήπια στην αγκαλιά της μάνας τους μαζί με εκείνη, καθώς και να πηδάνε στον γκρεμό φλεγόμενα παιδιά και όλοι οι έχοντες το πρόσταγμα...  να έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: