ΚΥΠΡΟΣ: O ρόλος της Μόσχας στο πλέγμα συμφερόντων στην Κυπριακη ΑΟΖ
Ο ρόλος της Ρωσίας στο πλέγμα των συμφερόντων που δημιουργείται στην κυπριακή ΑΟΖ είναι βαρύνουσας σημασίας, ιδιαίτερα για την κυπριακή κοινή γνώμη αλλά και τους οικονομικούς παράγοντες του νησιού.
Από τη μια η πολύχρονη στήριξη της Κύπρου από τη Μόσχα στο Κυπριακό έχει διαμορφώσει ένα συμπαγές αίσθημα εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη αλλά και μια υποχρέωση της Λευκωσίας έναντι της Ρωσίας.
Από την άλλη, τα μεγάλα ρωσικά κεφάλαια που διακινούνται ετησίως μέσω Κύπρου αποτελούν σημαντικότατο πνεύμονα της οικονομίας του νησιού και μεγεθύνουν τον βαθμό υποχρέωσης της Κύπρου έναντι της Ρωσίας.
Ωστόσο, σημεία ανησυχίας σε πολιτικούς αλλά και δυτικούς διπλωματικούς κύκλους προκαλούνται από την εμπλοκή της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής της στον τερματικό σταθμό υγροποίησης του φυσικού αερίου. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι η Ε.Ε. αντικρίζει τα αποθέματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου ως εναλλακτική πηγή ενέργειας από τη μέχρι σήμερα μονοπωλιακή εξάρτησή της από τη Ρωσία και την κρατική εταιρεία Gazprom. Ως εκ τούτου δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα ως προς τον ρόλο αλλά και το λόγο που θα έχει η ίδια εταιρεία στον φυσικό πλούτο της Κύπρου και κυρίως στο κατά πόσο η Gazprom θα εμπλακεί στον τερματικό υγροποίησης και σε ποιο βαθμό.
Πάντως η κυβέρνηση Χριστόφια ποσώς αποκρύβει την πρόθεσή της να εμπλέξει στο παιχνίδι τόσο των οικοπέδων όσο και του τερματικού και τη ρωσική εταιρεία, χωρίς ωστόσο να ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά της, σημειώνοντας παράλληλα πως ως προς την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στόχος της είναι η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων ισχυρών εταιρειών.
Για τα υπόλοιπα 12 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, τα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα αγοράστηκαν από 30 και πλέον εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πετρελαίων και φυσικού αερίου. Μεταξύ αυτών, οι γαλλικών συμφερόντων Total και Gaz de France, η αμερικανικών συμφερόντων Chevron καθώς και η νορβηγικών συμφερόντων Norway’s Statoil. Εντονο ενδιαφέρον επέδειξε ακόμη ο ρωσικός γίγαντας Gazprom ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από πλευράς Βρετανών από τις εταιρείες BP και Shell, όπως και από την εταιρεία Petrobras της Βραζιλίας και την Petronas της Μαλαισίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΝΕΡΓΕΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΡΩΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου