"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Δεν βγάζεις (Τζ)άκρη

 

Δακτυλοδεικτούμενη, διότι παρότι δικηγόρος και πολιτικός η κυρία Τζάκρη δεν γνωρίζει το Σύνταγμα


Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Η περίφημη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας» έγινε από το βήμα της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2015.

Μολονότι στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, ιδιοκτησίας Στέφανου Κασσελάκη, ο Αλέξης δεν είναι πια όσο αγαπητός ήταν κάποτε, λογικά η συγκεκριμένη δήλωση πρέπει ακόμη να ισχύει.

Φυσικά, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως λ.χ. για τις 52 λέξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 73, η οποία αφορά τις προτάσεις νόμου που κατατίθενται από τη Βουλή – ουσιαστικά, δηλαδή, από την αντιπολίτευση, αφού τα νομοσχέδια κατατίθενται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η εν λόγω πρόβλεψη του Συντάγματος ορίζει ότι καμία πρόταση νόμου δεν εισάγεται προς συζήτηση εφόσον συνεπάγεται μείωση των κρατικών εσόδων προκειμένου «να δοθεί μισθός, σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο».

Τουλάχιστον λοιπόν για αυτές τις 52 λέξεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Διότι, αν ήταν, θα σεβόταν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη και δεν θα επέμενε να συζητηθεί από την Ολομέλεια η πρόταση νόμου που κατέθεσε πρόσφατα με τον τίτλο: «Για μια σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών – νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων».

Διότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέτασε τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή και κατέληξε ότι το ετήσιο κόστος τους, αν εφαρμόζονταν, θα ήταν στα 10,8 δισ., έναντι μόλις 2,7 δισ. εσόδων.

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσαν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη του Συντάγματος, όπως ακριβώς αγνοούσαν και τις προβλέψεις του νόμου για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών. Η επιπολαιότητα είναι το χαρακτηριστικότερο γνώρισμά τους. Οταν όμως την πληροφορήθηκαν, αποφάσισαν προφανώς ότι δεν τους αφορά, διαφορετικά δεν θα επέμεναν να συζητηθεί η πρόταση νόμου παρά την αντισυνταγματικότητά της.

Η κυβέρνηση, εν τούτοις, αντιλαμβανόμενη τη δυσκολία της θέσης τους, τους πρόσφερε μια αξιοπρεπή διέξοδο από την γκάφα. Ο Κωστής Χατζηδάκης, συγκεκριμένα, πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί το κόστος της πρότασής τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου. Αφού στον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύτηκαν μεταξύ τους, με την κυρία Τζάκρη αρχικά να απορρίπτει την πρόταση, ενώ ο πρόεδρος φάνηκε λίγο αργότερα να την αποδέχεται υπό προϋποθέσεις, κατέληξαν ότι τους συνέφερε περισσότερο να βουλώσουν τα αφτιά τους και να επιμένουν ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει στη Βουλή.

Τι θα γίνει, τελικά, δεν έχω ιδέα. Με αυτούς του ανθρώπους…

 

 δεν μπορείς να βγάλεις άκρη ή, μάλλον, δεν μπορείς να βγάλεις Τζάκρη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: