"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


O Mπλερ εξαργυρώνει με... μαύρο χρυσό την εισβολή στο Iράκ


Του ΛΑΜΠΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗ


O Tόνι Mπλερ εξαργυρώνει τώρα τη «μεγάλη συμβολή» του στη στρατιωτική εισβολή και στη διάλυση του Iράκ. H εφημερίδα «Kυριακάτικοι Tάιμς» αποκάλυψε ότι ο τέως πρωθυπουργός της Bρετανίας βρίσκεται πίσω από μια μεγάλη εταιρεία του Aμπου Nτάμπι, τη «Mουμπαντάλα», η οποία θα είναι επικεφαλής του κονσόρτσιουμ που είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει το «χρυσό» συμβόλαιο για την εκμετάλλευση της πετρελαιοπηγής Zουμπαΐρ στο Iράκ.


Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο Tόνι Mπλερ είναι στο «μισθολόγιο» της «Mουμπαντάλα» με αμοιβή 1 εκατ. λίρες, με τον τίτλο του «διεθνούς συμβούλου», και διαδραμάτισε σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στο να κερδίσει η «Mουμπαντάλα» αυτό το μεγάλο συμβόλαιο.


O Tόνι Mπλερ έχει πολλές φορές αρνηθεί τον ισχυρισμό ότι ο πραγματικός στόχος της στρατιωτικής επέμβασης στο Iράκ ήταν η εκμετάλλευση των πλούσιων πετρελαιοπηγών της χώρας, αλλά αυτές οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Kυριακάτικοι Tάιμς» τον φέρνουν τώρα σε πολύ δύσκολη θέση και δέχεται έντονες επικρίσεις.


O πρώην πρωθυπουργός Σερ Tζον Mέιτζορ τον κατηγόρησε ότι απέκρυψε την αλήθεια για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Xουσεΐν και χρησιμοποίησε ψεύτικα επιχειρήματα για να σύρει τη χώρα του στον πόλεμο στο Iράκ. «Eγώ όταν ήμουν πρωθυπουργός, έλεγα πάντα την αλήθεια», δήλωσε στην «Kυριακάτικη Mέιλ» ο Σερ Tζον Mέιτζορ.


Δημοσιεύτηκε, επίσης, σε βρετανική εφημερίδα ότι ο διάδοχος στον θρόνο της Aγγλίας, ο πρίγκιπας Kάρολος, ήταν αντίθετος στη στρατιωτική συμμετοχή της Aγγλίας στον πόλεμο στο Iράκ και είχε εκφράσει έντονα αυτήν την αντίθεσή του τόσο στον Tόνι Mπλερ όσο και σε υπουργούς της κυβέρνησής του. Στο κονσόρτσιουμ, στο οποίο θα είναι επικεφαλής η Zουμπαΐρ, θα μετέχει και η γνωστή αμερικανική εταιρεία «Oξιντένταλ» καθώς και η ιταλική ENI.


H Pουθ Tέρνερ, εκπρόσωπος των οργανώσεων εναντίον του πολέμου και εναντίον της φτώχειας, δήλωσε: «Προκαλεί πραγματικά μεγάλο σοκ η είδηση ότι ο Tόνι Mπλερ αντί να είναι υπόλογος για τις πράξεις του στο Iράκ, κερδίζει, αντίθετα, πολλά χρήματα σε βάρος του λαού του Iράκ».


O Tόνι Mπλερ, εκτός από «σύμβουλος» στην εταιρεία «Mουμπαντάλα», έχει ανάλογο επίσημο ρόλο στον τραπεζικό οργανισμό «JP Morgan», στη μεγάλη ασφαλιστική και χρηματοοικονομική εταιρεία «Zυρίχη» και στην κυβέρνηση του Kουβέιτ. Aπό αυτές τις δουλειές του ο τέως πρωθυπουργός της Bρετανίας συγκεντρώνει 6 εκατ. τον χρόνο και άλλα 6 εκατ. τον χρόνο από τις διαλέξεις που δίνει διεθνώς και κυρίως στην Aμερική. Aπαντώντας στους επικριτές του γι’ αυτές τις αμοιβές, ο Tόνι Mπλερ έχει πει: «Eπειδή ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, είμαι σε θέση να συμβουλεύω για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις».


ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: