"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η νέα γενιά ...κριτών


Tης Σαντυς Τσαντακη


Πληρώνονται αδρά για να μουτρώνουν, να βρίζουν, να ταπεινώνουν (τους άλλους), να βγάζουν όλη τους την αρνητική ενέργεια, να ξινίζουν, να περιφέρονται σαν τους «κακούς» της ιστορίας και να δείχνουν ότι το απολαμβάνουν κιόλας. Είναι στον ρόλο τους. Οσο περισσότερη φασαρία κάνουν, τόσο ανεβάζουν το κασέ τους για την επόμενη τηλεοπτική παραγωγή.
Ορισμένοι ξεκίνησαν την τηλεοπτική τους καριέρα σαν σχολιαστές στα παράθυρα των ειδήσεων ή εκεί κατέληξαν. Αντε και πανελίστες...
Η ιδιότητα «κριτής ριάλιτι» δεν είναι καινούργια. Αλεξιπτωτιστές από διαφορετικούς χώρους, φωτογενείς, για λόγους που ούτε ο κάμεραμαν γνωρίζει, ετοιμόλογοι, δηλώνουν ενοχλημένοι από την υπερβολική δημοσιότητα που γνωρίζουν αλλά σε μερικούς μήνες θα υπογράφουν το επόμενο συμβόλαιο για να φορέσουν και πάλι τα καλά τους.


Κάποτε όλοι έτρεμαν τους κριτικούς βιβλίων, τους μουσικοκριτικούς, τους κριτικούς μόδας... Τώρα όλοι (όσοι παρακολουθούν τηλεόραση) ασχολούνται με τις απόψεις ενός φωτογράφου, ενός νυν κι ενός πρώην μοντέλου-επιχειρηματία για το επόμενο τοπ μοντέλο και όταν τους σταματούν εκτός στούντιο μοιράζουν αυτόγραφα. Οι υπόλοιποι (τρεις κριτές και έναν παρουσιαστής) συμβάλλουν στην τηλεθέαση σε μουσικό διαγωνισμό για τον άγνωστο Χ. Ο παρουσιαστής είναι και ο πιο συμπαθής από όλους, ίσως και ο πιο αρμόδιος να κρίνει, αν και (μάλλον) δεν έχει αυτή τη δικαιοδοσία. Και οι τρεις κριτές γίνονται γλυκανάλατοι όποτε τους βολεύει, πικρόχολοι όποτε έχουν στραβοκοιμηθεί.

Ετοιμαζόμαστε για μια νέα (;) γενιά κριτών, αν κρίνουμε από τα τρέιλερ που ήδη έχουν αρχίσει να προβάλλονται. Εμείς πάλι νοσταλγούμε το ζευγάρι των συμπαθητικών γεράκων από το Muppet Show που ήξεραν τι σημαίνει αυτοσαρκασμός και μέτρο. Δεν θα κρίνουμε τη συνταγή. Τα ζευγάρια δεν πουλάνε πια, οι κριτές πρέπει να είναι από τρεις και πάνω, ακόμη καλύτερα τέσσερις, για να υπάρχει και η απαραίτητη ίντριγκα. Ούτε θα πούμε αν είναι καλύτερος ή χειρότερος ο Σάιμον Κάουελ ή η Ντάνι Μινόγκ από τους εγχώριους τηλεστάρ.

Χαιρόμαστε μόνο γιατί ορισμένοι πρόλαβαν και κάηκαν από μόνοι τους. Ο «συνάδελφος» του Μπαχ πρόλαβε να παίξει μόνο στο τρέιλερ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: