"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι έφηβοι «χτυπάνε κάρτα» στον υπολογιστή

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Ο μέσος Αμερικανός έφηβος, με εξαίρεση την ώρα που περνά στο σχολείο, υπολογίζεται ότι ξοδεύει όλο και περισσότερο χρόνο στο να χρησιμοποιεί ένα smart phone, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια τηλεόραση ή μια άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Σύμφωνα με έρευνα του Kaiser Family Foundation, οι ηλικίες μεταξύ 8-18 ετών χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές περισσότερο από 7,5 ώρες ημερησίως, είτε για να σερφάρουν στο Ιντερνετ είτε για να ακούσουν μουσική.
Η ίδια ηλικιακή ομάδα πριν από 5 χρόνια ξόδευε σε παρόμοια έρευνα κατά μέσο όρο 6,5 ώρες. Στην τελευταία καταγραφή δεν συμπεριλαμβάνεται η περίπου 1,5 ώρα που διαθέτουν οι έφηβοι για να γράφουν μηνύματα στα κινητά τους, αλλά και τα 30 λεπτά που υπολογίζεται ότι αφιερώνουν για τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες.

Τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα στις ΗΠΑ, προκάλεσαν την έκπληξη των υπευθύνων του Kaiser Family Foundation, που είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα το 2005 ότι η χρήση αυτών των συσκευών από τους νεαρούς Αμερικανούς έπιασε ταβάνι και ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον. Στα συμπεράσματα των ερευνητών σημειώνεται και το γεγονός ότι η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σχετίζεται άμεσα με προβληματικές συμπεριφορές και με χαμηλή καθημερινή απόδοση στις σχολικές τάξεις.
Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι η αυξητική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, σε σχέση με τη δεκαετία του '90, οφείλεται και στο γεγονός ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο πλέον πολύ εξειδικευμένα και υψηλής τεχνολογίας προϊόντα (π.χ. ipods), τα οποία είναι μικρά και μπορεί να μεταφέρονται και να χρησιμοποιούνται παντού.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, δρ Μάικλ Ριτς, υποστήριξε ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να συζητούν για το αν η χρήση αυτών των συσκευών από τους έφηβους είναι καλή ή κακή και θα πρέπει να αποδεχτούν σήμερα ότι είναι μέρος του ζωτικού τους περιβάλλοντος.

Σε γενικές γραμμές, η πλειοψηφία των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν σχετικά καλούς βαθμούς στο σχολείο τους. Ενα, όμως, 47% των μαθητών που χρησιμοποιούν μέχρι και 14 ώρες την ημέρα τις ηλεκτρονικές συσκευές αποδείχθηκε ότι είχαν πολύ μέτριες βαθμολογίες στα μαθήματά τους.
Κατά μέσο όρο, οι νεαροί Αμερικανοί υπολογίζεται ότι ξοδεύουν καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες στο να παίζουν με μια κινητή συσκευή, αφιερώνουν άλλη μία ώρα παρακολουθώντας τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική, ενώ προτιμούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο για να ακούν μουσική ή να βλέπουν βίντεο παρά για τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: