"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑμεΑ: Ολιγωρία μάς στερεί περίπτερα


Του Αντ. Σκορδίλη


Η άρνηση πολλών δήμων της χώρας να χωροθετήσουν νέες θέσεις περιπτέρων εντός των ορίων τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν. 3648/08, έχει προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, που εγκαλεί τους δημοτικούς άρχοντες για έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας.
Η πρώτη πράξη του «πολέμου» είχε αφορμή την απώλεια μεγάλου αριθμού αδειών «προς έγκριση» στους δήμους της Νομαρχίας Πειραιά. Υπέρ της ΕΣΑμεΑ πήρε θέση η Νομαρχία Πειραιά, εγκαλώντας δημόσια -στις 21 Ιανουαρίου- τους δήμους της πόλης για απαράδεκτη ολιγωρία, απαιτώντας την άμεση από μέρους τους χωροθέτηση των νέων θέσεων περιπτέρων. Μέχρι σήμερα, ουδεμία απάντηση από πλευράς των δήμων έχει δοθεί.

Η δεύτερη πράξη του «πολέμου» μοιάζει... μετωπική. Στο στόχαστρο της συνομοσπονδίας τούτη τη φορά μπαίνουν τρεις μεγάλοι δήμοι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων και Πανοράματος), οι οποίοι επίσης δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες χωροθέτησης. Σαν να μη φτάνει αυτό, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, όπως οι της ΕΣΑμεΑ μάς καταγγέλλουν, δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να υπεραμυνθεί δημοσίως της ολιγωρίας του, ορίζοντάς την ως συνειδητή επιλογή. Επί λέξει η δημαρχιακή δήλωση: «Δεν μπορώ να βάλω μες στα πεζοδρόμια περίπτερα διότι θα κλείνουν τα μαγαζιά».


«Πρώτιστο χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι η προστασία των όποιων ατομικών συμφερόντων, αλλά η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων», ανταπαντά στη δημόσια δημαρχιακή τοποθέτηση με σκληρή γλώσσα η ΕΣΑμεΑ, δίνοντας την απαραίτητη ιδεολογική διάσταση σ' έναν πόλεμο που μοιάζει να έχει μέλλον. «Διερωτώμεθα αν οι δήμοι που αρνούνται να χωροθετήσουν τα νέα περίπτερα, που θα δώσουν θέσεις εργασίας σε πολλούς δημότες με αναπηρία, επικαλούμενοι την ευαισθησία τους έναντι των μαγαζάτορων έχουν επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία και σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα των κοινόχρηστων χώρων τους».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: