"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενα τρακτέρ για τον Ασωτο υιό...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ

...Τα τζιπ φεύγουν, τα τρακτέρ έρχονται. Αυτό είναι πασίγνωστο. Κάθε εταιρεία που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό της, ειδικά για την Ελλάδα, ετοιμάζει πολυτελή τρακτέρ τα οποία θα αντικαταστήσουν σύντομα τα λαοπρόβλητα τζιπ (τζιπάρες για να ακριβολογούμε).
Ηδη τα πάρκινγκ του Κολωνακίου οργανώνουν τους χώρους υποδοχής των νέων οχημάτων που θα συνδυάζουν την αέναη αγωνιστικότητα με την κομψότητα που αρμόζει σ' ένα τόσο ιστορικό όχημα. Ανάλογες θα είναι και οι ονομασίες -μάλλον σύμφωνα με τα κυβικά- των διαφόρων τρακτέρ, όπως «Προμαχώνας» με κιβώτιο αυτοματισμού και δέκα αερόσακους, όπως «Κόμβος Λάρισας» με άνετο πορτ-μπαγκάζ για δημητριακά, μπαγάζια, φυτοφάρμακα και λοιπές επιδοτήσεις.
Το τρακτέρ υπερασπίζεται πλέον τη λογική του «αφ' υψηλού» και τιμά, αν μη τι άλλο, τον μόχθο του Ελληνα αγρότη και του Αλβανού εργάτη. Στην κοσμική του μορφή, που αναμένεται να χαλάσει κόσμο και ήδη η λίστα αναμονής φτάνει ώς τη Λαμία, το τρακτέρ θα διατίθεται σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων και με κόρνα σε δέκα τουλάχιστον μουσικά θέματα (...)

Αυτό που είναι βέβαιο, εκτός των άλλων δεινών που προξενούν τα μπλόκα, ΕΙΝΑΙ το γεγονός πως η Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς διερευνά τον πάτο του βαρελιού, θα χειροτερέψει τη δημογραφική της θέση.
ΓΙΑΤΙ; Μα γιατί... η υπογεννητικότητα θα χτυπήσει για μια ακόμα φορά το κόκκινο της παπαρούνας. Οι καλύτεροι πελάτες των μαιευτηρίων και των «πελαργών», ώς τώρα, ήταν η αγροτιά. Οι αγρότες (κυρίως πριν από τη χρήση φυτοφαρμάκων και αλλοδαπών εργατών) θεωρούνταν οι κατ' εξοχήν ενεργοί ερωτικά Ελληνες. Τους μήνες του χειμώνα. Αυτοί πρωτοστατούσαν στα μυστήρια του έρωτα τις άγριες χειμωνιάτικες νύχτες με πάθος και ηρωισμό.

Δυστυχώς αυτές οι νύχτες είναι πια παρελθόν, και κυρίως φέτος που η κυρία Μπατζελή ακυρώνει, όπως ισχυρίζονται, και τα τελευταία φωτεινά σημάδια απ' τη λίμπιντο ενός εκάστου....

Επ' αυτού η κυρία Παπαρήγα κατήγγειλε την κυβέρνηση για τρομοκρατία και πολύ πιθανόν να έκανε δηλώσεις αξιομνημόνευτες κι ο Συνασπισμός παρά τα εσωτερικά βάσανα και τους Γολγοθάδες που τον ταλανίζουν. (Η μακαρίτισσα η θειά μου η Σουζάνα αυτό το χαρακτήριζε «από τον κώλο τους ζόρι»). (...)
Το Τριώδιο ξεκίνησε με κρίση φιλανθρωπικής υστερίας για τους δύστυχους της Αϊτής, ένα νησί κακοπαθημένο από τους αποικιοκράτες από γεννησιμιού του. Σήμερα, αν πηγαίναμε σχολείο και αν βρισκόμασταν καμιά πενηνταριά χρόνια τουλάχιστον πίσω, θα μνημονεύαμε καταναγκαστικά τους Τρεις «φωστήρες» Ιεράρχες, που πήγαιναν πολύ τα γράμματα. (Από 'κεί εξάλλου βγήκε και η φράση «Πηγαίνει το γράμμα»). 
Ο Ασωτος υιός θα θυμίσει την αξία της πατρικής συγγνώμης, αλλά ο αντιπολιτευόμενος αδερφός του Ασώτου, δηλαδή ο Τίμιος, θα απαιτεί δικαιοσύνη και διαφάνεια. Δυστυχώς για όλους τους «διαφανείς», η Βίβλος κάνει γρήγορο happy end στην παραβολή του Ασώτου, ο πατέρας συγχωρεί, οι δούλες συγκινούνται, ο αδερφός βγάζει αφρούς αλλά τους καταπίνει και το πιστό σκυλί τρώει μια πλαστική σαγιονάρα και ψοφάει...

Αν είχε ανακαλυφθεί το τρακτέρ εκείνα τα αλησμόνητα χρόνια, είναι βέβαιο πως ο τίμιος αδερφός του Ασώτου θα είχε μπλόκο στη διασταύρωση Συγχωροχαρτίου - Ιερουσαλήμ. Στα λόγια να βρισκόμαστε...

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: