"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ακρωτηριασμούς με επιτυχία έκαναν οι χειρουργοί της... Λίθινης Εποχής


Του Αdam Sage / ΤΗΕ ΤΙΜΕS


Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ φορούσε δέρμα γίδας ή προβάτου και χρησιμοποίησε μια ακονισμένη πέτρα για να ακρωτηριάσει το χέρι του ασθενούς του. Το «χειρουργείο» κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν παρά ένα ξύλινο καταφύγιο, η όλη επέμβαση εντούτοις στέφθηκε με επιτυχία και αναδεικνύει τα ιατρικά ταλέντα των προγόνων μας στη Λίθινη Εποχή.
Γάλλοι επιστήμονες εντόπισαν πειστήρια της επέμβασης δουλεύοντας στον τάφο ενός ηλικιωμένου άνδρα που έζησε στην Πρώιμη Νεολιθική Περίοδο- τάφο που ανακαλύφθηκε στο Μπιτιέ-Μπουλανκούρ, νότια του Παρισιού. Διαπίστωσαν λοιπόν πως οι «γιατροί» της εποχής είχαν πραγματοποιήσει με εντυπωσιακό τρόπο μια επέμβαση για τον ακρωτηριασμό του αριστερού του χεριού.
Στον ασθενή έγινε «αναισθησία» με παυσίπονα φυτά, ενδεχομένως με δάτουρα (ή διαβολόχορτο). Το βραχιόνιο οστό κόπηκε πιθανότατα με έναν ακονισμένο πυρόλιθο και άλλα φυτά, ίσως σάλβια, χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό της πληγής. «Η μακροσκοπική εξέταση δεν απεκάλυψε καμία μόλυνση», επεσήμαναν οι Γάλλοι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Αntiquity».
Ο ασθενής, που μάλλον ήταν πολεμιστής, και ίσως τραυμάτισε το χέρι του σε πτώση, επίθεση από κάποιο ζώο ή τη μάχη, επιβίωσε της επέμβασης και, παρ΄ ότι υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα, έζησε μήνες ακόμα, ίσως και χρόνια. Το περιεχόμενο του τάφου του- βρέθηκαν εντός του ένα τσεκούρι από σχιστόλιθο, μια αξίνα από πυρόλιθο και υπολείμματα ενός νεαρού ζώου, απόδειξη πως επρόκειτο για σημαντικό άτομο- δείχνει πως, παρά την αναπηρία του, δεν εξοστρακίστηκε από την κοινότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: