"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κόψτε το κάπνισμα!!! Ακόμα και στα γεράματα σας σώζει!!!


Αναδημοσίευση απο το ιστολόγιο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ


Σύμφωνα με μια έρευνα του UCLA, το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με το γήρας, ακόμα και μετά την ηλικία των 80!!! Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65!


Που είναι το πρόβλημα;;;


Στο πίσω μέρος του ματιού υπάρχει ένα πολύ λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας. Μπορούμε και βλέπουμε γιατί το φώς καθώς εισέρχεται μέσα στο μάτι πέφτει πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ερέθισμα το οποίο ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται σαν "εικόνα'.
Κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα υπάρχει μια μικρή περιοχή στο μέγεθος μπιζελιού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπέυθυνη για την αντίληψη της λεπτομέρειας στο κεντρικό μέρος της εικόνας που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Για ναλειτουργήσει σωστά χρειάζεται αρκετό φώς και γι' αυτό λειτουργεί καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η υπόλοιπη περιοχή του αμφιβληστροειδή είναι υπεύθυνη για την περιφερική όραση. Είναι ευαίσθητη κυρίως στο χαμηλό φωτισμό και έτσι μπορούμε να βλέπουμε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Εάν η ωχρά κηλίδα εκφυλιστεί για κάποιο λόγο, ο αμφιβληστροειδής γίνεται σαν μια φωτογραφική μηχανή με μια κηλίδα στο φιλμ. Το κεντρικό τμήμα του οπτικού πεδίου θολώνει και όλες οι λεπτομέρειες χάνονται. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας
Υπάρχουν δύο τύποι εκφυλισμού της ωχράς.
Στον "ξηρό" τύπο έχουμε ένα σταδιακό εκφυλισμό των κυτταρικών ιστών που αποτελούν την ωχρά κηλίδα και τα συμπτώματα εμφανίζονται πολλούς μήνες ή και χρόνια αργότερα.Στην πιο σοβαρή μορφή την "ορρώδη" έχουμε οίδημα και συχνά αιμορραγίες κάτω από την ωχρά κηλίδα οι οποίες προκαλούν την εμφάνιση συμπτωμάτων σε πολύ λιγότερο χρόνο.


Αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρυνας του UCLA αναφέρουν ότι μέχρι την ηλικία των 80 αυξάνεται λίγο (αν θεωρείται λίγο το 11% που δίνουν οι έρευνες) ο κίνδυνος τύφλωσης σε καπνιστές, όμως μετά την ηλικία των 80, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται δραματικά...


Πηγές: eye-net.gr, American Journal of Ofthalmology

Δεν υπάρχουν σχόλια: