"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι αλαζόνες του Νταβός


Του DANILO TAINO /
CORRIERE DELLA SERA

«Πριν εγκαταλείψετε το αεροσκάφος παρακαλώ επανατοποθετήστε τους αεροσυνοδούς σε όρθια θέση».
Η σχετική πλακίτσα γινόταν ακόμα και στο Νταβός τού 2007. Λέγαμε ότι η οδηγία ήταν τυπωμένη στο ιδιωτικό τζετ της Citigroup. Τα αφεντικά της μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως, οι «κύριοι του σύμπαντος», δεν ζητούσαν αλλά διέταζαν τους αεροσυνοδούς και όλον τον κόσμο.  Λίγους μήνες αργότερα, ξεκινούσε η αγωνία της κρίσης των υποτελών και μετά η Μεγάλη Υφεση. Ο θρυλικός «Ανδρας του Νταβός», με τη σύζυγο-τρόπαιο ένα βήμα πίσω, πέθανε.
Η 40ή Διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ανοίγει (κατά τα φαινόμενα) ταπεινά. Οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να κρύψουν την αλαζονεία που καλλιέργησαν επί χρόνια. Και έχουν κίνητρο. Το Νταβός 2010 πρέπει να αποτελέσει νέα αρχή. Και έχει πολλά για τα οποία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη: λάθη, στρεβλά μηνύματα και κυρίως μοναδική συνεισφορά στη δημιουργία ενός μύθου, αυτόν της ύπαρξης μιας καλής παγκόσμιας ελίτ που στο Νταβός μπορούσε να διορθώσει τις αδυναμίες και τα ελαττώματά της [...]
Σήμερα, η κρίση υποχρεώνει το Φόρουμ να λογαριαστεί με τα λάθη του. Και να αλλάξει δέρμα. Ανοίγεται στους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, σε ευγενείς σκοπούς, ακυρώνει τις φιέστες, περιορίζει τη σαμπάνια, αξιώνει εγκράτεια απέναντι στην τραγωδία της Αϊτής. Οι μεγάλοι τραπεζίτες, φέτος 240, πάλι με ιδιωτικά τζετ θα πάνε, αλλά όχι για να γιορτάσουν ή να επιδιώξουν να πείσουν πολιτικούς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να μην επιβάλουν περιορισμούς στις αγορές. Με ταπεινότητα. Ο κόσμος δεν είναι πια εκείνος.

Το 2010 ο «Ανδρας του Νταβός» δεν είναι πια σε «όρθια θέση». Ούτε και οι βοηθοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: