"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ορκο του Ιπποκράτη» ζητούν οι νέοι από τους επικεφαλής


Την προσεχή Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010 στο Νταβός της Ελβετίας, όπου πραγματοποιείται το φετινό 40ό ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (ΠΟΦ, www.weforum.org/annualmeeting) θα συμμετέχουν 181 νέοι άνθρωποι -ηγέτες του αύριο από 42 χώρες- οι Young Global Leaders (YGL), οι οποίοι θα ζητήσουν από τους σημερινούς επιχειρηματικούς ηγέτες του κόσμου να ενστερνισθούν έναν δικό τους «Ορκο του Ιπποκράτη» όπως τους προτείνουν - τον Global Business Oath (http://www.globalbusinessoath.org/).
Οι δραστήριοι και μαχητικοί αυτοί νέοι στην προσήλωση και δέσμευσή τους να αλλάξουν την παγκόσμια επιχειρηματική ηγεσία προς το καλύτερο, με το μήνυμά τους «Rethinking Business Ethics», συνομολόγησαν έναν «Ορκο» που θέτει αρχές στις οποίες κατέληξαν και τις διατύπωσαν ύστερα από τις ανεπάρκειες και τα ηθικά προβλήματα, όπως τα αποκάλυψε η πρόσφατη οικονομική κρίση. Τον Ορκο τον έχουν ήδη προσυπογράψει και υιοθετήσει περί τους 200 παγκόσμιους επιχειρηματικούς ηγέτες.

Το μήνυμα -και θέμα του φετινού παγκόσμιου συνεδρίου- που στέλνουν στους απανταχού συνομηλίκους τους οι YGL είναι «Ξανασκέψου, Ξανασχεδίασε, Ξαναχτίσε: Για να γίνει ο Κόσμος Καλύτερος».
Και η παγκόσμια αυτή νεανική πρωτοβουλία γίνεται βάλσαμο για τις βαθιές πληγές που μας άνοιξαν η «λεβεντιά» και «η τόλμη» άλλων θρασύδειλων κουκουλοφόρων που επιχειρούν τις αδιαπραγμάτευτες αξίες των σημερινών νέων ανθρώπων μας να τις κάψουν μέσα στους σκουπιδοτενεκέδες των μεγαλουπόλεων. Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΟΦ υπογραμμίζεται ότι η Ομάδα που συντονίζει τις επιμέρους διαφορετικές Δράσεις των YGL «αγωνίζονται με πάθος για να πετύχουν να τις εντάξουν στο πλαίσιο του ΠΟΦ και επιδεικνύουν υψηλά επίπεδα υπευθυνότητας και λογοδοσίας».

Αλλη παράλληλη Δράση των YGL αναφέρεται στην ανάγκη ανάπτυξης της οικονομικής εκπαίδευσης και στην καταπολέμηση του οικονομικού «αναλφαβητισμού» των νέων. Και σε συνεργασία με τον Νομπελίστα Τραπεζίτη των Φτωχών, κ. Μοχάμεντ Γιουνούς, έκαναν την αρχή από δημόσιο σχολείο στο Νταβός. Ακόμη, θα τους απασχολήσει ένα θέμα που προέκυψε ύστερα από δική τους σχετική δημοσκόπηση. Το ότι δηλαδή πολλοί ταλαντούχοι νέοι αναζητούν απασχόληση κατά προτίμηση στον ιδιωτικό τομέα αποφεύγοντας τον δημόσιο. Γεγονός που μειώνει τη «δεξαμενή» μελλοντικών ταλαντούχων ηγετών για τον δημόσιο τομέα. Τέλος, με την Πρωτοβουλία Global Redesign Initiative στοχεύουν σε παγκόσμια συνεργασία για την κατάθεση ιδεών γύρω από τις επείγουσες προκλήσεις του 21ου αιώνα μας.


πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: