"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Καταδικάστηκε η Άγκυρα για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου


Η ΤΟΥΡΚΙΑ καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή λογόκρινε 5 εφημερίδες (κλείνοντας μία από αυτές) και ένα περιοδικό επιβάλλοντας κυρώσεις σε 20 δημοσιογράφους για άρθρα τους που θεωρήθηκαν επικριτικά από την κυβέρνηση την περίοδο από το 2001 μέχρι το 2007.
Στην πρώτη υπόθεση επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 19 δημοσιογράφους για άρθρα τους σε 5 εφημερίδες που οι αρχές θεωρούν ότι είναι όργανα του ΡΚΚ.
Στην άλλη υπόθεση ο διευθυντής του περιοδικού «Έκκληση για έναν καινούργιο κόσμο» καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση επειδή το περιοδικό φιλοξένησε άρθρο για βασανιστήρια σε τουρκικές φυλακές. Όλα τα αντίτυπα του περιοδικού κατασχέθηκαν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι και στις δύο περιπτώσεις παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης των εναγόντων. «Η απαγόρευση μίας ολόκληρης εφημερίδας, όπως συνέβη στην πρώτη υπόθεση, είναι απαράδεκτη και ισοδυναμεί με λογοκρισία», αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: