"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρόστιμο στην παλινωδία


Της Σίλας Αλεξίου


ΗΤΑΝ ΜΠΑΛΑΚΙ του πινγκ-πονγκ και κατέληξαν να νιώθουν σαν μπάλα ποδοσφαίρου. Με μπαλάκι του πινγκπονγκ έμοιαζαν τότε που οι εκμεταλλευτές της αγωνίας τους για μια θέση στον ήλιο ήταν μόνο δύο. Τα κόμματα εξουσίας. Μπάλα ποδοσφαίρου θυμίζουν τώρα. Τα τελευταία χρόνια. Που, εκτός από τα κόμματα εξουσίας, μπήκαν στο γήπεδο, με άγριες διαθέσεις, και τα δικαστήρια. Πρόκειται για τους συμβασιούχους.

Τους ανθρώπους που κατά παράδοση κάνουν την περισσότερη δουλειά στους φορείς όπου απασχολούνται και που ανά πάσα στιγμή βρίσκονται στον δρόμο. Οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί γι΄ αυτήν την κατηγορία εργαζομένων είναι αμέτρητες. Και αλληλοσυγκρουόμενες. Τα Πρωτοδικεία, όπου προσφεύγουν αρχικά, συνήθως τους δικαιώνουν. Εφόσον βεβαίως αποδειχθεί ότι εργάζονται κανονικά και πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι έκτακτες και εποχιακές. Η μάχη ωστόσο δίνεται σε υψηλότερο επίπεδο. Στα Ανώτατα Δικαστήρια. Εκεί όπου οι αποφάσεις εναλλάσσονται με τέτοιους ρυθμούς, ώστε αν χάσεις ένα... επεισόδιο, βρίσκεσαι εκτός πραγματικότητας.
Ο Άρειος Πάγος, για παράδειγμα, είχε λάβει σαφή θέση υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, που, πραγματικά- και βάσει δικαστικών αποφάσεων- προσφέρουν έργο.
Ακολουθεί το διάταγμα Παυλόπουλου, με το οποίο πολλοί συμβασιούχοι- έστω και αν δικαιώνονταν από τα δικαστήρια- είδαν τα όνειρά τους για μια σταθερή δουλειά να σβήνουν. Αμέσως μετά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανατρέπει την προηγούμενη απόφασή της, συντάσσεται με την Πολιτεία και ακυρώνει ουσιαστικά αποφάσεις δικαστηρίων που διέτασσαν τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.
Ταυτόχρονα σχεδόν, το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής επαναπροσληφθέντων συμβασιούχων, με αποτέλεσμα ή να εργάζονται απλήρωτοι ή να οδηγούνται στην ανεργία.
Το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου όμως, ως αρμόδιο για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, υποχρεώνει τους φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ σε καταβολή προστίμου επειδή δεν επαναπροσλαμβάνουν δικαιωθέντες από τα δικαστήρια συμβασιούχους λόγω ακριβώς των αποφάσεων των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Τι να κάνουν; Απευθύνονται ξανά στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και η έκπληξη: Ο εισηγητής ζητεί από την Ολομέλεια την ανατροπή της προηγούμενης απόφασης και την έγκριση της μισθοδοσίας των μόνιμων πλέον «συμβασιούχων»! Το σίριαλ συνεχίζεται... Η ζωή των πρωταγωνιστών;
πηγη ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: