"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μιά ριζοσπαστική άποψη για τις εξαρτήσεις

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

(...) Οι εξαρτήσεις στη ζωή είναι πολλές. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις «κακές» εξαρτήσεις όπως η πρέζα και το αλκοόλ. Αναφέρομαι και στις «καλές» εξαρτήσεις, όπως ιδεοληψία, θρησκομανία, μπάλα, καταναλωτισμός ή τηλεόραση. Θα μπορούσαμε να αριθμήσουμε και πολλά άλλα. Εξάρτηση είναι η έλλειψη πειθαρχίας για να μπορέσεις να είσαι ελεύθερος και να κάνεις αυτό που θέλεις. Εξάρτηση είναι να εξαφανίσεις τον εαυτό σου και να του δώσεις ένα υποκατάστατο το οποίο θα λειτουργεί σαν φάρμακο που δεν θεραπεύει αλλά λειτουργεί για μια περιορισμένη χρονική περίοδο, αγχολυτικά και εν αναμονή του επόμενου κενού.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με έδρα τις Βρυξέλλες και καθοδήγηση της Θάτσερ και του Μπλερ και με τη συμπαράσταση του Λεωνίδα Κύρκου και της σχολής του, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούν να μας σώσουν από την πείνα. Αλλά μήπως μπορούν να κάνουν κάτι για την πρέζα;
Υπάρχουν διάφορα νομοσχέδια που περιφέρονται από δω και από εκεί. Υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις, από ειδικούς, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και υπάρχουν και οι πιο μινιμαλιστικές προτάσεις που λένε: «Εφαρμόστε την οποιαδήποτε νομοθεσία για τα ναρκωτικά της όποιας χώρας της Ε.Ε.». Μια αλλαγή νομοθεσίας δεν στοιχίζει φράγκο. Τους αρρώστους της πρέζας αντί για περίθαλψη τους έχουμε φυλακή. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό λιγότερο θα στοίχιζε η θεραπεία τους από το κόστος του κάθε κρατούμενου για ναρκωτικά.

Και για να τελειώσω με κάτι που πλέον είναι καραμέλα και λέγεται πια σχεδόν από όλους.
Αφαιρέστε το κέρδος από τους εμπόρους ναρκωτικών. Νομιμοποιήστε όλες τις ουσίες, άλλες με συνταγογράφηση, άλλες ελεύθερες στο εμπόριο όπως τα τσιγάρα και το αλκοόλ, και πάντα κάτω από ένα υγειονομικό έλεγχο. Και αρχίστε καμπάνια από το νηπιαγωγείο εναντίον όλων των εξαρτήσεων.
Και αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, όμως τα πράγματα δεν αλλάζουν με τη λογική, αλλά με τον συσχετισμό των αντίπαλων δυνάμεων.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: