"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ερχονται στο φως τα φέσια του Δημοσίου

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 3,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η Ν.Δ.


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ


ΦΕΣΙΑ 3,3 δισ. ευρώ από απλήρωτες κρατικές επενδύσεις και επιχορηγήσεις, που όλο και «αβγατίζουν» έφερε στην επιφάνεια ο απολογισμός που κάνουν υπουργεία και περιφέρειες για τη διαχείριση των δημόσιων έργων από την προηγούμενη κυβέρνηση.


Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ναρκοθετεί την προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία φέτος από κρατικές επενδύσεις και κοινοτικά κονδύλια.


Οπως προκύπτει, οι οφειλές αφορούν από εργολάβους και προμηθευτές, έως αγρότες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που μετείχαν σε επιδοτούμενα προγράμματα αλλά δεν έχουν πάρει τις επιχορηγήσεις.


Το ποσό αυτό προγραμματίζει να αποπληρώσει η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2010, καθώς πολλοί από τους δικαιούχους αντιμετωπίζουν πλέον μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι στις παραπάνω οφειλές θα προστεθούν και άλλες το 2010 από άλλα έργα τα οποία εγκρίθηκαν στο παρελθόν και θα «ωριμάζουν». Ετσι, θα «απορροφηθεί» σχεδόν όλος ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του επόμενου χρόνου που φθάνει στα 10,3 δισ. εκατομμύρια ευρώ.


Πρακτικά, δηλαδή, τα χρήματα που θεωρητικά θα δίδονταν σε νέα έργα, θα καλύψουν κυρίως «τρύπες» του παρελθόντος.


Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα
Το πρόβλημα ξεκίνησε χρόνια πριν, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «κλείσει» το Γ' ΚΠΣ αλλά και να προωθήσει πολλά αναπτυξιακά εργαλεία (επενδυτικός νόμος, προκηρύξεις μικρομεσαίων) υπέγραψε συμβάσεις με πολύ περισσότερους δικαιούχους από όσους μπορούσε να καλύψει το κοινοτικό πακέτο και ο κρατικός κορβανάς.


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκεντρωθεί στις υπηρεσίες του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας Σταύρου Αρναουτάκη ο τελικός απολογισμός για να φανεί τι ανάγκες πληρωμών υπάρχουν, τι θα προκύψει το 2010 από έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τι απομένει για νέες επενδύσεις.


Στόχος είναι όσο το δυνατό πιο πολλά έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ) για να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση Τα υπόλοιπα αναγκαστικά θα τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν αποτυπωθεί:


1 Οφειλές 600 εκατ. ευρώ περίπου για τις επιδοτήσεις του 2007 προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες (4ος κύκλος χρηματοδότησης μικρομεσαίων μέσω τραπεζών). Πληρωμές έγιναν προ ημερών αξίας 100 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα αποδοθεί τον επόμενο χρόνο.


2 Πάνω από 500 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ για μεγάλα έργα και 100 για περιφερειακά) είναι απαιτητά από επενδυτές που υλοποιούν σχέδια μέσω του αναπτυξιακού νόμου (λήγει η προθεσμία στις 29 Ιανουαρίου).


Πρόκειται μόνο για την αξία των επιδοτήσεων που αντιστοιχεί σε έργα τα οποία έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας.


Τους επόμενους μήνες το ποσό θα αυξηθεί, καθώς γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης των ελέγχων που ζητούν οι δικαιούχοι αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν τις δόσεις της επιδότησης. Δεν αποκλείεται οι υποχρεώσεις να φτάσουν έως τα 1,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας έδωσε προ ημερών 60 εκατ. ευρώ προς επιχειρήσεις και υπολογίζει η εξόφληση να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο.


Η αργοπορία έχει φέρει σε απόγνωση δεκάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κάποιοι εκ των οποίων ξεκίνησαν πριν από 2 και 3 χρόνια καινοτόμες προσπάθειες (νέες καλλιέργειες, γαλακτοκομικές μονάδες, επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων κ.ά.) και είχαν υπολογίσει να καλύψουν από ίδια κεφάλαια το πολύ μέχρι το 40% του κόστους των επενδύσεων. Τελικά βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι», καθώς οι επιδοτήσεις είτε καθυστέρησαν είτε ουδέποτε εγκρίθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αρκετοί έχουν προβλήματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, καθώς εμφανίζονταν χωρίς ίδια κεφάλαια ή ταμείο στις υπό σύσταση εταιρείες τους. Ετσι, δεν μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος μίας τραπεζικής χρηματοδότησης.


3 Ακόμη 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι οι οφειλές για έργα γεωργικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης, λόγω των υπερβολικά μεγάλων συμβάσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.


4 Τέλος, εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τα χρέη για έργα υποδομής, ποσό το οποίο πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και συνεχώς «αβγατίζει» με νέες απλήρωτες υποχρεώσεις.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: