"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Είδος εν ανεπαρκεία το «ευχαριστώ» προς τους εργαζομένους


Μπορεί βέβαια την αξιοπιστία των καλών προθέσεων που συχνά καταθέτουμε κάθε Πρωτοχρονιά να την απαξιώνει ο συνήθης συνειρμός ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις», ωστόσο η συγκυρία της φετινής Πρωτοχρονιάς καθόλου δεν κλονίζει την αξιοπιστία των ευρημάτων της έρευνας του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ σε 1.337 μέλη του, που λένε ότι «πρώτος στόχος τους για το 2010 είναι οι εργαζόμενοί τους. Αφού αποτελεί πλέον γεγονός αναγνωρισμένο ότι η δέσμευση των εργαζομένων είναι το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία».

Λένε μάλιστα ότι θα προτάξουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της ομάδας τους πριν και από άλλες παραδοσιακές προτεραιότητές τους, όπως είναι η συμμετοχή τους στα δίκτυα είτε η διάθεση του περισσότερου χρόνου τους στους πελάτες και στους αγοραστές. Ενα σημαντικό ποσοστό, μάλιστα, έχει αποφασίσει να εκφράζει την αναγνώρισή του για τις προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι και να τους λέει με μεγαλύτερη συχνότητα «Ευχαριστώ».
Οι μάνατζερ εκφράζουν επίσης σημαντική ομοφωνία στο ότι η απαρχή της νέας δεκαετίας θα δείξει και το πώς θα εξελιχθούν τα επιχειρηματικά μοντέλα, μετά την υποχώρηση της ύφεσης. Ενα σημαντικό ποσοστό (34%) πιστεύει ότι οι οργανισμοί θα είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικοί, ενώ μερικοί προχωρούν ακόμη περισσότερο και λένε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις θα τις κατέχουν οι εργαζόμενοι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου «Προβλέψεις για το Μέλλον» πείθουν ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν αναγνωρίσει πλέον το πόσο σημαντικό είναι «να στρέψουν το βλέμμα προς τα μέσα» και να ξαναβάλουν τους εργαζόμενούς τους στην καρδιά του οργανισμού, έτσι ώστε να επαυξήσουν τις δυνατότητες για μια γρήγορη ανάκαμψη μετά την ύφεση. Επιπλέον, επενδύοντας στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων, οι εργοδότες μπορούν να αποφύγουν και τη «διαρροή ταλέντων» -το γνωστό μας brain drain όταν οι εργαζόμενοι ψάχνουν για άλλον εργοδότη όταν νιώθουν ότι η συμβολή και οι δεξιότητές τους δεν αναγνωρίζονται- και να εκμεταλλευθούν καλύτερα τις ευκαιρίες της ανάκαμψης.
«Είναι γεγονός ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση “ταρακούνησε” τις επιχειρήσεις στη Βρετανία» σχολιάζει η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου κ. Ρουθ Σπέλμαν και συμπληρώνει «τώρα γνωρίζουμε πλέον ότι ο ασύδοτος καπιταλισμός σε συνδυασμό με την αδιαφορία για τις πιθανές συνέπειες της απληστίας -όπως επιδεικτικά εκφράστηκε με τα εξωφρενικά μπόνους και τον χωρίς όρια δανεισμό- συνέβαλαν σε αυτήν τη διάλυση. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι οι μάνατζερ στη Βρετανία δείχνουν να μαθαίνουν με ενθουσιασμό αυτό “το μάθημα” και να θέτουν την ανάπτυξη και τις ανάγκες των εργαζομένων τους πάνω και πριν από κάθε άλλη σκέψη τους».


Ωστόσο, τις πρωτοχρονιάτικες αυτές «καλές προθέσεις» των μάνατζερ απειλεί και υπονομεύει εντέχνως και «ο δαίμων» του… συνειρμού που προαναφέραμε. Δηλαδή, από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει επίσης ότι υπάρχουν τρία σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μάνατζερ για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων πρωτοχρονιάτικων αποφάσεών τους.
Το πρώτο είναι η έλλειψη χρόνου που πλήττει το 75% των ερωτηθέντων.
Το δεύτερο είναι οι μειωμένοι προϋπολογισμοί και
το τρίτο η μείωση του προσωπικού τους.
Το Ινστιτούτο, όμως, «δεν κάνει πίσω». Απευθύνεται στους εργοδότες και τους προτρέπει να στηρίξουν τους μάνατζερ στους συγκεκριμένους στόχους και να τους δώσουν τα κίνητρα να τους επιτύχουν, παρά τις σκληρές και αντίξοες συνθήκες. Υπογραμμίζει ακόμη ότι αυτό είναι προς όφελος των ίδιων των εργοδοτών, οι οποίοι θα μπορέσουν έτσι γρήγορα να «ξαναφέρουν στην τροχιά τους» τις επιχειρήσεις τους

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: