"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Τσουνάμι» προσφυγών στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Πάνω από 120.000 προσφυγές εκκρεμούν, αυτή τη στιγμή, για εξέταση και εκδίκαση, ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και μία στις δύο, απ' αυτές τις προσφυγές, έχει υποβληθεί από αδικημένους πολίτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ρουμανίας.
Το «τσουνάμι» αυτών των αιτήσεων έχει ήδη προκαλέσει δυσλειτουργίες στο ΕΔΑΔ το οποίο, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Ζαν Πολ Κόστα, προσπαθεί να απεγκλωβιστεί, μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχει ξεκινήσει. Κατά τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτήσεων, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποβλήθηκε στο ΕΔΑΔ το 2009 ήταν κατά 15% αυξημένος, σε σχέση με το 2008 ενώ το 28,1% αυτών των προσφυγών στρέφεται κατά της Ρωσίας, το 11% κατά της Τουρκίας, το 8,4% κατά της Ουκρανίας και το 8,2% κατά της Ρουμανίας.
Ωστόσο, στις δηλώσεις του, σε μόνιμους ανταποκριτές των ευρωπαϊκών ΜΜΕ στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Δικαστηρίου.
Πρώτον διότι, όπως είπε, η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, άνοιξε τον δρόμο, για να προχωρήσει η Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, γεγονός που θα δημιουργήσει έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεύτερον διότι το Πρωτόκολλο 14 της Σύμβασης, με το οποίο επικυρώνονται οι μεταρρυθμίσεις του ΕΔΑΔ και απλουστεύονται οι λειτουργίες του, επικυρώθηκε και από τη Ρωσία, που ήταν η τελευταία χώρα-μέλος του ΣτΕ που δεν το είχε επικυρώσει.
Τρίτον διότι η επικείμενη διακυβερνητική διάσκεψη για το μέλλον του ΕΔΑΔ, τον Φεβρουάριο, στο Ιντερλάκεν της Ελβετίας, αναμένεται να συμβάλει στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δικαστηρίου.

Με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, που εκπροσωπείται, σ' αυτή τη διακυβερνητική διάσκεψη, με εκπρόσωπο του... Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων κρατών-μελών του ΣτΕ, δίνοντας τη δέουσα σημασία στη διασφάλιση του μέλλοντος του ΕΔΑΔ, εκπροσωπείται από υπουργούς Εξωτερικών, υπουργούς Δικαιοσύνης και γραμματείς των ενδιαφερόμενων υπουργείων.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Billy είπε...

Ισως επειδή ο Ελληνας εκπρόσωπος παίρνει μισθό Υπουργού Εξωτερικών άλλου κράτους....Για να έχει μετάθεση στο εξωτερικό κάτω από 18.000€ δεν παίρενι.