"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αδεια πατρότητας έως 6 μήνες στη Βρετανία

Αδεια πατρότητας έως και έξι μήνες θα μπορούν να λαμβάνουν οι πατεράδες στη Μεγάλη Βρετανία, μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας της συζύγου τους, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μπράουν.
Οπως έγινε γνωστό, οι πατεράδες θα έχουν νόμιμο δικαίωμα να πάρουν τη θέση της μητέρας στο σπίτι για τους τελευταίους τρεις μήνες της εννιάμηνης άδειας μητρότητας, ενώ κατά αυτήν την περίοδο θα δικαιούνται την καταβολή μισθού από το κράτος, ύψους 123 λιρών (142 ευρώ) την εβδομάδα. Μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου άδειας, αν θέλουν, θα μπορούν να λάβουν άλλους τρεις μήνες άδεια άνευ αποδοχών, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιτρέψει στα ζευγάρια να μοιράσουν μεταξύ τους συνολικά 12 μήνες γονικής άδειας.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, η εν λόγω ρύθμιση, αν γίνει νόμος, θα διευκολύνει τις μητέρες που ο μισθός τους είναι μεγαλύτερος από την αμοιβή των συντρόφων τους να επιστρέψουν στη δουλειά νωρίτερα και να προσφέρουν έτσι περισσότερα στην οικογένεια. Το νομοσχέδιο θεωρείται νίκη της υπουργού για τις Γυναίκες και την Ισότητα, Χάριετ Χάμαν, η οποία εδώ και καιρό προσπαθεί να βρει κάποια φόρμουλα για να παρέχεται στους γονείς επιπλέον άδεια και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Οπως έγινε γνωστό, η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα λάβει χώρα τον Απρίλιο, λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου και η ισχύς του θα ξεκινάει από τις 3 Απριλίου του 2011, καθώς «πρέπει να δοθεί χρόνος στους εργοδότες για να προσαρμοστούν».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: