"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Υπερήλιξ μαμά και κοινή γνώμη

Tης Σαντυς Τσαντακη

Ο τίτλος της σειράς που ξεκίνησε να προβάλλεται στη βρετανική τηλεόραση (ΒΒC1) μας βάζει σε σκέψεις. «Too old to be a mum?». Δηλαδή, πόσο μεγάλη;
Από χθες οι αγγλικές εφημερίδες αλλά και οι αντίστοιχες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ασχολούνται με το θέμα των υπερήλικων μαμάδων, βάζοντας μικρά και μεγαλύτερα ερωτήματα. Και έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις και τις απόψεις της κοινής γνώμης. Για να προκύψει και η αληθινή ετυμηγορία.
Θα πρέπει φυσικά να έχεις δει πρώτα τις φωτογραφίες. Μια τρυφερή γυναίκα, με άσπρα μαλλιά, ρυτίδες, αγνό βλέμμα, που θυμίζει γιαγιά, με ένα μωρό στην αγκαλιά της που δεν έχει γίνει καλά καλά δύο ετών και την αποκαλεί μαμά. Η Σου, όμως, είναι σχεδόν 60 και θέλει να αποκτήσει και άλλο παιδί. Ακόμη κι αν δεν έχεις σκεφτεί αν θα έπρεπε να «απαγορεύεται» μια γυναίκα ή ένας άνδρας να τεκνοποιήσει ύστερα από μια ηλικία, οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ακόμη και οι κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης θέτουν σαν όριο ηλικίας τα 45. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να συλλάβουν φυσιολογικά και σε ωριμότερη ηλικία.
Η Σου, η «πρωταγωνίστρια» της σειράς, έγινε μητέρα για πρώτη φορά στα 57 της. Ο λόγος που καθυστέρησε τόσο ήταν γιατί, όπως λέει, είχε αφιερώσει τη ζωή της στη φροντίδα των γονιών της. Οταν φαντάστηκε τον εαυτό της στο ρόλο της μητέρας, ήταν αργά. Και η σύλληψη δεν ήταν εύκολη αφού χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Ρωσία για να βρει δότη και κατάφερε να συλλάβει με την τρίτη προσπάθεια, αν και ο γιατρός της μπέρδεψε την εγκυμοσύνη με καρκίνο στη μήτρα. Η ιστορία είχε αίσιο τέλος, με τη Σου να μεγαλώνει τώρα τη μόλις 18 μηνών Φρέγια και να θέλει να της χαρίσει και αδερφάκι.

Και εδώ ακριβώς ξεκινούν και οι αντιδράσεις. «Γεια σας, είμαι η Λόρεν και είμαι μια μεγάλη μαμά», λέει η 61χρονη Αμερικανίδα, που περιγράφει στην εκπομπή την εποχή που απέκτησε το ένα της παιδί (στα 58) και μετά δίδυμα (στα 60). Ο άνδρας της είναι 41 και έχει και μία κόρη (30 χρόνων) από τον προηγούμενο γάμο της, που έπαθε σοκ όταν έμαθε ότι η μαμά της ήταν έγκυος.
Η Λόρεν ρωτάει στην κάμερα: «Δεν θα ήταν χειρότερο να μη γεννιόντουσαν ποτέ αυτά τα παιδιά; Να μην υπήρχαν; Μπορεί να μοιάζω με γιαγιά. Πολλά παιδιά τα μεγαλώνουν γιαγιάδες. Γιατί δεν το συζητάμε όταν ένας άνδρας γίνεται πατέρας στα 50 ή στα 80 του; Γιατί θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τις γυναίκες;»

Μπορεί η Λόρεν και η Σου να μην είναι οι γηραιότερες μαμάδες στον πλανήτη, αλλά παραδέχονται ότι η μία παίρνει 37 χάπια τη μέρα και η άλλη έχει δύο φραγμένες αρτηρίες και έναν όγκο στο κεφάλι. Η τρίτη γυναίκα της σειράς, η Ράγιο, είναι Ινδή και γέννησε στα 70 της. Μοιάζει πιο νέα και υγιής από τις άλλες δύο.

Τι λένε όσοι συμφωνούν; «Πάντα θα πρέπει να υπάρχει ο μικρότερος της οικογένειας».
Kαι όσοι αντιδρούν; «Σοβαρευτείτε. Πάρτε έναν σκύλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: