"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Κίνα «παίζει μόνη» της στον τομέα της επιστημονικής έρευνας



Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Την ισχυρότερη ανάπτυξη στον τομέα της επιστημονικής έρευνας έχει πετύχει η Κίνα τα τελευταία 30 χρόνια και ουσιαστικά «παίζει μόνη» της, με αποτέλεσμα να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης.
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Thomson Reuters για λογαριασμό της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αυτή η ανάπτυξη της Κίνας τη φέρνει σήμερα στη δεύτερη θέση παραγωγής επιστημονικής γνώσης και την έχει βάλει σε πορεία να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ώς το 2020, αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό.
Η Thomson Reuters, η οποία κωδικοποιεί επιστημονικές εργασίες από 10.500 επιθεωρήσεις σε όλο τον κόσμο, ανέλυσε τις επιδόσεις τεσσάρων αναδυόμενων δυνάμεων (Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Βραζιλίας) σε διάστημα 30 ετών. Η Κίνα ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις άλλες χώρες με αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων 64 φορές μεγαλύτερο του αριθμού που είχε το 1981. Τα θέματα κυρίως αφορούν τη Χημεία και την επιστήμη υλικών. «Η Κίνα παίζει μόνη της, μακριά από όλους του άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Ουίλσον, ανώτερο στέλεχος της Royal Society, στο Λονδίνο.


Μολονότι η ποιότητα της επιστημονικής έρευνας στην Κίνα δεν είναι πάντα η καλύτερη, πάντως βελτιώνεται, όπως έχει βελτιωθεί και το πνεύμα συνεργασίας. Το 9% των δημοσιεύσεων είναι από επιστήμονες Κινέζους οι οποίοι έχουν τουλάχιστον έναν συνάδελφο ερευνητή στις ΗΠΑ.
Η Βραζιλία έχει επταπλασιάσει τις επιστημονικές της έρευνες από το 1981. Η Ρωσία, που κάποτε ήταν επικεφαλής στον τομέα, το 2008 είχε λιγότερες εργασίες και από τη Βραζιλία και από την Ινδία.

Για τρεις λόγους η Κίνα έχει τόσο μεγάλο προβάδισμα, κατά τον Ουίλσον.
Πρώτος, είναι οι τεράστιες επενδύσεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα του συστήματος, από τα σχολεία ώς τη μεταπτυχιακή έρευνα.
Δεύτερος, είναι η οργανωμένη ροή τεχνογνωσίας από τη βασική επιστήμη στην εμπορική εφαρμογή.
Τρίτος, είναι ο αποτελεσματικός και ευέλικτος τρόπος που η Κίνα αντιμετωπίζει τους Κινέζους επιστήμονες της διασποράς, σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Τους δελεάζει επιτρέποντάς τους να εργάζονται τον μισό χρόνο στην Κίνα και τον μισό στη Δύση.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Η Ελλάδα σε ποιά θέση είναι ρε παιδιά???

Δεν υπάρχουν σχόλια: