Πέναλτι αξίας 300 εκατ. ευρώ
Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Σε μια περίοδο που ο Αν. Λοβέρδος δηλώνει ότι στο ταμείο Ανεργίας «δεν υπάρχει σάλιο», υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ ακολουθούν σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» με ορίζοντα το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην αναγκαστεί η χώρα μας να επιστρέψει ποσό 300 εκατ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, λόγω χαμηλής απορροφητικότητας των κονδυλίων για δράσεις υπέρ της απασχόλησης στα έτη 2007-2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 το ποσοστό της απορρόφησης από τα περίπου 3 δισ. ευρώ διαθέσιμων κοινοτικών και εθνικών πόρων ήταν μικρότερο του 1%! Και αυτό παρά το ότι η Ελλάδα με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης βρισκόταν ουσιαστικά από τον περασμένο Απρίλιο σε καθεστώς «επιτήρησης», στο οποίο είχε τεθεί από τον αρμόδιο επίτροπο Βλαντιμίρ Σπίντλα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, και εφόσον δηλωθεί αδυναμία αξιοποίησης, πρέπει να επιστραφεί το 10%, δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ» λέει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοια πολυτέλεια, αφού οι μόνοι διαθέσιμοι πόροι του Οργανισμού αυτή τη στιγμή είναι κοινοτικοί.
Οπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Θ. Τσέκος, ο κίνδυνος απορρέει από τη ρήτρα ν+3 της Ε.Ε., ότι δηλαδή κάθε χώρα που χρηματοδοτείται από τα κοινοτικά ταμεία δεσμεύεται σε τρία χρόνια από το έτος έναρξης της χρηματοδότησης να έχει απορροφήσει τις δαπάνες τουλάχιστον του πρώτου έτους.
Για να σωθεί η παρτίδα βρίσκεται ήδη σ' εξέλιξη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για να ενταχθούν στο ταμείο νέες δράσεις και κυρίως προγράμματα του ΟΑΕΔ (όπως φαίνονται στο γράφημα). Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικά με τον διευθυντή των αρμόδιων υπηρεσιών της Ε.Ε που φθάνει αύριο στην Αθήνα, ενώ ο τερματισμός αυτού του «αγώνα δρόμου» τοποθετείται στις 25 Φεβρουαρίου, οπότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις των κοινοτικών με βάση τα προγράμματα που θα έχουν κατατεθεί.
Ως εκ τούτου το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα «σφιχτό», αλλά στο υπουργείο Εργασίας αισιοδοξούν ότι οι πιθανότητες να απομακρυνθεί ο κίνδυνος είναι μεγάλες.
Στις συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της ανάθεσης ενός τμήματος των πολιτικών του ΟΑΕΔ σε φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα διαχειρίζονται περίπου το 10% των πόρων, κριτήριο, ωστόσο, για κάθε είδους συνέργεια θα είναι η αξιοπιστία των νέων «εταίρων». Στο πλαίσιο αυτό ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκονται τα «Γραφεία Διασύνδεσης εκπαίδευσης-αγοράς εργασίας» των ΑΕΙ και ΤΕΙ (με έρευνες για επιχειρήσεις που ζητούν προσωπικό), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (με τα γραφεία Προώθησης Απασχόλησης), αλλά και ορισμένες ΜΚΟ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διαδικασίες πιστοποίησης θα γίνουν με προσεκτικά βήματα και θα αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου