"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ελλάδα δεν επικύρωσε τη σύμβαση κατά του τράφικινγκ


Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ


Η Ελλάδα, μαζί με είκοσι ακόμη χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν έχει επικυρώσει προς το παρόν ακόμη τη σύμβαση-εργαλείο του Οργανισμού για την αντιμετώπιση του απάνθρωπου φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, για σεξουαλική και άλλη εκμετάλλευση.
Η διαπίστωση περιλαμβάνεται -σε ψήφισμα που ενέκρινε η ολομέλεια της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο αναφέρεται ότι 800.000 άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, πέφτουν θύματα κάθε χρόνο των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος- κυκλώματα που ασχολούνται με την πλέον επικερδή δραστηριότητα: το εμπόριο ανθρώπων για σεξουαλική και άλλη εκμετάλλευση.


Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Εσθονία, Λιχτενστάιν, Μονακό και Ρωσία δεν έχουν καν υπογράψει τη σχετική σύμβαση, ενώ Ελλάδα, Ανδόρα, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Σαν Μαρίνο, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία και Ουκρανία την έχουν μεν υπογράψει αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.


Μη έχοντας επικυρώσει αυτή τη σύμβαση, οι εν λόγω χώρες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις προτροπές της συνέλευσης, για την επιτυχή αντιμετώπιση του εγκληματικού αυτού φαινομένου. Δεν μπορούν, δηλαδή, να εφαρμόσουν τις διατάξεις της σύμβασης, που προβλέπουν την αποκατάσταση των θυμάτων του «τράφικινγκ» και την τιμωρία των εμπλεκομένων. Οπως δεν μπορούν να μεταφέρουν στη νομοθεσία τους τέτοιες διατάξεις με βάση τις οποίες θα τιμωρούνται και εκείνοι που πληρώνουν για τις σεξουαλικές υπηρεσίες που παρέχονται από τις γυναίκες-θύματα των κυκλωμάτων της εμπορίας ανθρώπων.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: