"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΗΕ: «Αγγίζει» το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μυστική κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας


Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας ενδέχεται να συνιστά η μυστική κράτηση υπόπτων στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, επισημαίνει έκθεση του ΟΗΕ που κατονομάζει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και πολλές ακόμη χώρες ως ενεχόμενες στην παράνομη αυτή πρακτική.
Οι συντάκτες της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάρτιο, διαπιστώνουν κατ' αρχάς ότι «η μυστική κράτηση στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής πολιτικής παραμένει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα», παρά τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Οταν δε η μυστική κράτηση αποτελεί «αναγκαστική εξαφάνιση και χρησιμοποιείται κατά τρόπο εκτεταμένο και συστηματικό», τότε ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Από την έκθεση γίνεται σαφές ότι πρωτεργάτες αυτής της πολιτικής είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες ενέπλεξαν σταδιακά και πολλές ακόμη χώρες. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οδήγησε «στη δημιουργία ενός τεράστιου συντονισμένου συστήματος μυστικών κρατήσεων υπόπτων τρομοκρατίας όχι μόνο από τις αμερικανικές αρχές αλλά και άλλα κράτη, σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου». Ετσι, πολλοί κρατούμενοι των ΗΠΑ μεταφέρονταν από τη CIA για ανάκριση σε τρίτες χώρες -γνωστές για τις χαμηλές τους προδιαγραφές στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Μαρόκο, το Πακιστάν και η Συρία.
Βάσει της παράνομης πρακτικής της «έκτακτης παράδοσης», κρατούμενοι των ΗΠΑ φέρονται να μεταφέρθηκαν και σε χώρες-συμμάχους της Ουάσιγκτον, ανάμεσά τους η Ταϊλάνδη, η Πολωνία και η Ρουμανία ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και για κράτη όπως η Βρετανία και ο Καναδάς. Ειδικότερα η Βρετανία φέρεται αναμεμειγμένη στην κράτηση και ανάκριση αρκετών Βρετανών μουσουλμάνων στο Πακιστάν. Μεταξύ των χωρών που διατηρούν κέντρα μυστικής κράτησης υπόπτων τρομοκρατίας ή πολιτικών αντιπάλων των κυβερνώντων αναφέρονται εξάλλου η Αλγερία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ιράν, η Ρωσία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε. Οι συντάκτες της έκθεσης, που βασίστηκε σε στοιχεία πτήσεων και μαρτυρίες 30 πρώην κρατουμένων, τονίζουν ότι πολύ συχνά χρησιμοποιούνταν στη διάρκεια των ανακρίσεων βασανιστήρια και τάσσονται υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα, δεδομένου ότι και η ίδια η κράτηση μπορεί να συνιστά από μόνη της βασανιστήριο για τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους. Ζητούν, τέλος, τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών σε κάθε χώρα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.


(Πηγές: Ρόιτερ - Γαλλικό - «The Guardian»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: