"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στα 31,4 δισ. τα ανείσπρακτα έσοδα του Δημοσίου


Σε 31,4 δισ. ευρώ ανέρχονταν στο τέλος του 2007 τα ανείσπρακτα έσοδα του Δημοσίου, σύμφωνα με στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ποσό το οποίο χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται σημαντικά.
Η αδυναμία είσπραξης των ανωτέρω εσόδων (λόγω και της καθίζησης του ελεγκτικού μηχανισμού) έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να διαγράφονται τεράστια ποσά ανάλογα με αυτά που αναζητεί το Δημόσιο σε κάθε δανεισμό.
Είναι ενδεικτικό ότι το οικονομικό έτος 2007 διαγράφηκαν περί τα 3,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο στη δεδομένη χρονική στιγμή θα κάλυπτε μέρος του ελλείμματος ή, εναλλακτικά, θα υπερκάλυπτε τους τόκους που θα πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια για τα 8 δισ. ευρώ που δανείστηκε προχθές (οι τόκοι ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι τα διαγραφέντα έσοδα είναι αυξημένα έναντι αυτών του 2006 κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Οπως τονίζεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υστέρηση των εισπραχθέντων εσόδων έναντι των βεβαιωθέντων εμφανίζεται σε κάθε οικονομική χρήση μετά το οικονομικό έτος 2003, με αυξητικές μάλιστα τάσεις.Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί από πηγές εσόδων και ειδικότερα από βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα, συνολικού ύψους 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και από τη μείωση των διαγραφέντων εσόδων.
Στο μεταξύ, από τον προληπτικό έλεγχο επί των δαπανών του κράτους κατά το οικονομικό έτος 2007 ματαιώθηκαν άμεσα μη νόμιμες πληρωμές συνολικού ποσού 72,2 εκατ. ευρώ, καθώς και η μη θεώρηση 765 χρηματικών ενταλμάτων ύψους 108,7 εκατ. ευρώ.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: