"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


52% των Ευρωπαίων θα ψήφιζε «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας


Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι απέναντι στην προοπτική της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε., αν και οι περισσότεροι στρέφονται προς το «όχι» όταν τίθεται ζήτημα δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 5 χώρες της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Βρετανία) 47% των ερωτηθέντων δηλώνουν θετικώς διακείμενοι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. έναντι επίσης 47% (6% δεν εκφράζουν άποψη).
Οταν όμως η ίδια ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος, 52% λένε ότι θα ψήφιζαν «όχι» στην ένταξη, έναντι 41% που θα έλεγαν «ναι» και 7% που δεν απαντούν.

Κατά τον Χακάν Γιλμάζ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπογαζιτζί, που παρουσίασε τη μελέτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών Μελετών στην Κωνστανινούπολη, η αντίφαση αυτή εξηγείται από το ότι όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα διστάζουν να υποστηρίξουν την αλλαγή και κλίνουν προς το στάτους κβο, ενώ όταν τούς ζητείται να πουν απλά μια γνώμη είναι πιο τολμηροί.
Σε ό,τι λοιπόν αφορά το υποθετικό αυτό δημοψήφισμα, το «όχι» επικρατεί σε Γαλλία (64,4%), Γερμανία (62%) και Βρετανία (46,3%) και το «ναι» στην Πολωνία (54,1%) και την Ισπανία (53,2%).
Μεταξύ των επιχειρημάτων κατά της τουρκικής ένταξης, οι Ευρωπαίοι προτάσσουν κυρίως το ότι η Τουρκία «είναι μια μουσουλμανική χώρα, ασυμβίβαστη με τις κοινές χριστιανικές ρίζες» της Ευρώπης (38,9%) και δευτερευόντως το ότι «δεν βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο» (14,6%).
Στο ερώτημα εάν θα ήταν ανέντιμο εκ μέρους της Ευρώπης να σταματήσει τώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, 58% απαντούν «ναι» και 38% «όχι». Οσο για τα κριτήρια που θεωρούν σημαντικότερα για ενδεχόμενη ένταξη νέων μελών στην Ε.Ε., δίνουν προτεραιότητα στον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (60,6%) και στη συμβολή του νέου μέλους στην οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε. (59,1%).

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: