"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Άνθρωποι ή ποντίκια;


Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ

«Οι άνθρωποι είναι τα μοναδικά πλάσματα που κοκκινίζουν. Ή που τουλάχιστον θα έπρεπε να κοκκινίζουν». Μαρκ Τουέν.


Οι ηγέτες τους όσο επονείδιστα κι αν έχουν στερήσει το μέλλον από τους λαούς που κυβέρνησαν, το ίδιο επονείδιστα φροντίζουν για το δικό τους.
Τριπλοθεσίτης είναι ο Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει να αναλάβει σύμβουλος στον όμιλο ειδών πολυτελείας LVΜΗ. Από το 2008 παρέχει τις πολιτικές και στρατηγικές συμβουλές του στην αμερικανική τράπεζα JΡ Μorgan Chase με ετήσιες αποδοχές 2,5 εκατομμύρια στερλίνες. Επίσης, συμβουλεύει την ελβετική ασφαλιστική Ζurich Finacial Services σε ζητήματα διεθνών σχέσεων και περιβάλλοντος.
Ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός εξασφάλισε χρυσά γεράματα. Με μεσολάβηση του Σαρκοζί, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ έγινε ειδικός σύμβουλος στο συνταξιοδοτικό ταμείο Centaurus Capital. Από το 2006 είναι σύμβουλος στη Νews Corporation, τον εκδοτικό όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοκ, με αποστολή τη διείσδυσή του στην Ευρώπη.
Η Gazprom, ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου, κάλεσε κοντά του τον Φινλανδό πρώην πρωθυπουργό Πάαβο Λιπόνεν το 2008. Η αποστολή του ήταν συγκεκριμένη: να εξασφαλίσει πρόσβαση στις σκανδιναβικές ακτές για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Αγία Πετρούπολη με το Βερολίνο.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, όταν συνταξιοδοτήθηκε από την πολιτική, δεν έμεινε με δεμένα χέρια. Το 2006 τέθηκε επικεφαλής θυγατρικής της Gazprom που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Γερμανίας- Ρωσίας. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος είναι επίσης σύμβουλος της τράπεζας Rothschild, με αποστολή να εξασφαλίσει τη διείσδυσή της στην Κεντρική Ευρώπη, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα.
Η συνταξιοδότηση του Χέλμουτ Κολ ήταν πιο προσοδοφόρα. Ύστερα από δεκαέξι χρόνια στην καγκελαρία, έγινε σύμβουλος στην Credit Suisse, μία από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες. Παρείχε επίσης τις υπηρεσίες του στον εκδοτικό όμιλο ΚirchΜedia, όπου οι ετήσιες αποδοχές του ήταν διπλάσιες από όσες ήταν στην προηγούμενη καριέρα του.
 Όσο για τον Τζον Μέιτζορ, αυτός αναζήτησε την τύχη του στην Αμερική. Μετά την ήττα του στις εκλογές του 1997 και την παραίτησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός στρατολογήθηκε από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Carlyle, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του ευρωπαϊκού γραφείου. Κατόπιν έγινε σύμβουλος της ελβετικής Credit Suisse και της αμερικανικής Εmerson Εlectric.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ανακυκλώθηκε και αυτή στον ιδιωτικό τομέα. Το 1992 προκάλεσε κατακραυγή στη Βρετανία, όταν αποδέχτηκε το πόστο συμβούλου γεωπολιτικής στη Ρhilip Μorris, με ετήσιες αποδοχές 250.000 δολαρίων.

Οι πράξεις τους όσο βρίσκονταν ακόμη στην πολιτική, εξυπηρέτησαν το ίδιο ακριβώς σύστημα που χρύσωσε τα γεράματά τους.


Και τα ποντίκια στην Ευρώπη της ανεργίας, όπου ένας στους πέντε ζει μέσα στη φτώχεια, με τέτοιους ηγέτες και τέτοιο σύστημα θα μπορούσαμε ποτέ να ζήσουμε διαφορετικά; Βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο δίλημμα που είχε βάλει ο Στάινμπεκ όταν έγραφε για την κρίση του 1929: Άνθρωποι ή ποντίκια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: