"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Επιστήμονες ζητούν εκταφή των λειψάνων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι


Είναι η Μόνα Λίζα μια συγκεκαλυμμένη αυτο προσωπογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι; Προκειμένου να το ανακαλύψουν αυτό οι επιστήμονες, ζητούν άδεια για την εκταφή των λειψάνων του διάσημου ζωγράφου, για να ανασυστήσουν το πρόσωπό του.
Μια ομάδα από την Εθνική Επιτροπή της Ιταλίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μια κορυφαία ένωση των επιστημόνων και ιστορικών της τέχνης, ζήτησε να ανοίξει ο τάφος στον οποίο πιστεύεται ότι είναι θαμμένος ο ζωγράφος, στο Κάστρο Amboise, στην κοιλάδα του Λίγηρα, όπου και πέθανε το 1519, σε ηλικία 67 ετών.
Ο ανθρωπολόγος Τζόρτζιο Γκρουπιόνι υπογράμμισε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στο πιο διάσημο έργο του Λεονάρντο. «Αν καταφέρουμε να βρούμε το κρανίο του, θα μπορούσαμε να ανασυστήσουμε το πρόσωπο του Λεονάρντο και να το συγκρίνουμε με τη Μόνα Λίζα», είπε.


Η ταυτότητα της Μόνα Λίζα έχει συζητηθεί εδώ και αιώνες, με υποθέσεις που κυμαίνονται από το να απεικονίζεται στον καμβά η μητέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έως τη Λίζα Γκεραρντίνι, τη σύζυγο ενός εμπόρου της Φλωρεντίας. Ορισμένοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η υποτιθέμενη ομοφυλοφιλία του Ντα Βίντσι και η αγάπη του για τους γρίφους τον οδήγησαν να ζωγραφίσει τον εαυτό του ως γυναίκα.
Η αναδημιουργία του προσώπου του καλλιτέχνη θα μπορούσε να δοκιμάσει τη θεωρία της Λίλιαν Σβαρτς, μιας Αμερικανίδας εμπειρογνώμονα, η οποία βασίστηκε σε μελέτες του υπολογιστή για να τονίσει τη φαινομενική ομοιότητα των χαρακτηριστικών της Μόνα Λίζα και των αυτο-προσωπογραφιών του καλλιτέχνη.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: