"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στον «αέρα» πάνω από 1.600 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Περιφέρεια Αττικής

Του Βαγγελη Μανδραβελη

Τον κίνδυνο να ξεμείνει από σήμα κινητής τηλεφωνίας το Κέντρο της Αθήνας ενέχει η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη να προχωρήσει στην αποξήλωση 30 κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει τελεσίδικες αποφάσεις στα χέρια του και φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απευθύνθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να γνωστοποιήσουν το θέμα κι ενδεχομένως να παρέμβουν. Η σχετική επιστολή εστάλη στον αρμόδιο υφυπουργό Μεταφορών κ. Ν. Σηφουνάκη και κοινοποιήθηκε και στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση και Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη. Στην πράξη οι εταιρείες εγκαλούν στους υπουργούς για την αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίζει.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών κινητής, οι κεραίες που πρόκειται να αποξηλωθούν, τυπικά είναι παράνομες, αφού απουσιάζουν οι σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που επιβάλλει η πρόσφατη νομοθεσία (3431/2006). Ωστόσο επισημαίνουν ότι οι φάκελοι των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν υποβληθεί για το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής εδώ και περίπου δύο χρόνια δεν έχουν εγκριθεί ακόμη. «Με βάση τα στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, σ’ ένα σύνολο 1.750 κεραιών, υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων μόνον για το 6% των κεραιών», λέει στέλεχος της αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.600 κεραίες στην Περιφέρεια Αττικής τυπικά είναι παράνομες.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι η περιφέρεια με το μικρότερο ποσοστό εγκρίσεων αδειών κινητής στην Ελλάδα. Ακολουθεί η Περιφέρεια Νήσων Αιγαίου και Κρήτης και πάει λέγοντας. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Φεβρουάριο του 2006 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, οι αρμόδιοι υπουργοί (Μεταφορών και Περιβάλλοντος) έδωσαν τρεις παρατάσεις για τη λειτουργία των κεραιών χωρίς εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η τελευταία λήγει στις 31/3/2010, αλλά είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και τέταρτη καθώς είναι απίθανο να εγκριθούν χιλιάδες άδειες μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Οι δικαστές ωστόσο -σε ορισμένες περιπτώσεις- εξετάζουν το γράμμα του νόμου και όχι την ουσία. Αυτό συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν και το Πάσχα του 2009 είχε ξεμείνει από σήμα κινητής η πόλη της Κισσάμου στην Κρήτη.Επίσης το καλοκαίρι του 2009 η νομαρχία Ρεθύμνου έδωσε εντολή για το γκρέμισμα των κεραιών μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, χωρίς ωστόσο να την υλοποιήσει. Τότε αντέδρασαν φορείς του νομού ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η αποξήλωση των 30 κεραιών στην Αθήνα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας.
«Πρόκειται για κομβικές κεραίες στην περιοχή των Αμπελοκήπων, της Κυψέλης, της Ομονοίας και του Παγκρατίου», λέει στέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ο ίδιος σημειώνει ότι το γκρέμισμα των κεραιών μπορεί να μη διακόψει την κάλυψη των περιοχών, αλλά θα επιβαρύνει την ποιότητα επικοινωνίας. «Οι υφιστάμενες “τρύπες” στα δίκτυα θα διευρυνθούν και η λήψη του σήματος θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα», υποστηρίζει.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: