"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


H ΜΑΥΡΗ σοκολάτα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία

Η κατανάλωση μιας ποσότητας κοντά στα 6 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την λειτουργεία του ενδοθηλίου των αρτηριών και αυξάνει τον σχηματισμό μονοξειδίου του αζώτου το οποίο ευνοεί την διάταση των αρτηριών.

Επιπλέον το μονοξείδιο του αζώτου παράγει αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό θρόμβων μέσα στις αρτηρίες (και όταν μιλάμε για στεφανιαίες αρτηρίες -δηλαδή αυτές που τροφοδοτούν την καρδιά- τότε οι θρόμβοι μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Τα αποτελέσματα πιθανότατα οφείλονται στην δράση των πολυφαινολών του κακάο. Ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά βοηθούν να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και να μειωθεί ο κίνδυνος αρτηριακής υπέρτασης και των επιπλοκών της. Στις ανατολικές χώρες, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, η σημαντικότερη πηγή πολυφαινολών είναι η σοκολάτα!

Η συστολική αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως μεγάλη) μειώνεται περίπου κατά 1,4mm και η διαστολική (μικρή) κατά 1 mm στις 12 εβδομάδες από την έναρξη της καθημερινής κατανάλωσης, και όταν φτάνουμε τις 16 εβδομάδες η μείωση φτάνει τα 1,6 και 1 mm αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα δεν προκαλούνται από άλλους τύπους σοκολάτας!

Παρόλο που αυτή η ελάττωση είναι μικρή, έχει υπολογιστεί ότι η μείωση της πίεσης κατά 3mm της στήλης υδραργύρου, μειώνει την θνησιμότητα από ισχαιμικά εγγεφαλικά επεισόδια κατά 8% και την θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο κατά 5%. Δηλαδή θα μπορούσε να εμποδίσει 1 θάνατο σε κάθε 10-15 περιπτώσεις!



Δεν υπάρχουν σχόλια: