"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στα 403,2 δισ. ευρώ το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας


Στο ιλιγγιώδες ποσό των 403,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 168% του ΑΕΠ ανήλθε το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο τρίτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Το εξωτερικό χρέος του Δημόσιου Τομέα ανήλθε στο τρίτο τρίμηνο σε 262,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,7% από τα τέλη του 2008 και κατά 27,1% από το τρίτο τρίμηνο του 2008.
Αντίθετα, το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα που αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού εξωτερικού χρέους, σημείωσε μείωση κατά 2,48% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 140,2 δισ. ευρώ.
Στη μείωση του εξωτερικού χρέους του ιδιωτικού τομέα συνέβαλε και η συρρίκνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 28,11%, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει αναδείξει τις προϋπάρχουσες μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες και διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, κορυφαία εκδήλωση των οποίων είναι τα μεγάλα «δίδυμα» ελλείμματα (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και τα υψηλά «δίδυμα» χρέη (δημόσιο και εξωτερικό).


πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: