"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η γκάφα του FΒΙ


Του Γιώργου Αγγελόπουλου


Στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ιστοσελίδα με τους «καταζητούμενους», ο Οσάμα Μπιν Λάντεν απεικονίζεται όπως μπορεί να είναι σήμερα, με ρυτίδες, γκρίζα μαλλιά και κοντό μούσι. Μόνο που η εικόνα του φτιάχτηκε με τα χαρακτηριστικά ενός αριστερού Ισπανού πολιτικού!


«Μοιάζει ακριβώς σαν τον (Γκάσπαρ) Γιαμαθάρες», αστειεύτηκε ένας χρήστης του Ίντερνετ απευθυνόμενος σε φίλους του. Όταν όμως εξέτασε περισσότερο τη φωτογραφία, διαπίστωσε ότι τα μαλλιά και το μέτωπο του ηγέτη της Αλ Κάιντα είναι, στην απεικόνιση, πανομοιότυπα με τα μαλλιά και το μέτωπο του εν λόγω Ισπανού πολιτικού (με τη χαρακτηριστική ρυτίδα που διασχίζει το μέτωπό του). Και όταν αποκαλύφθηκε ότι το FΒΙ χρησιμοποίησε φωτογραφία του Γιαμαθάρες για να «εκσυγχρονίσει» το πορτρέτο του Μπιν Λάντεν, οι Ισπανοί σχολιαστές έμειναν εμβρόντητοι.
Ένας οργανισμός με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων καταφεύγει σε μεθόδους κόμικς για να καταδιώξει τρομοκράτες και εγκληματίες, έγραψε η εφημερίδα «Ελ Μούντο», η οποία αποκάλυψε την υπόθεση. «Ανατριχιάζει κανείς όταν σκέπτεται σε ποια χέρια βρίσκεται η ασφάλεια της Δύσης», υπογραμμίστηκε στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είναι σήμερα 52 ετών (έχει την ίδια ηλικία με τον Γιαμαθάρες) και παραμένει άφαντος εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Φαίνεται λοιπόν ότι ο υπεύθυνος του FΒΙ για τα πορτρέτα των καταζητουμένων δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις εικόνες του αρχιτρομοκράτη ως 52χρονου, που προέκυπταν από προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έτσι κι αυτός, για να φτιάξει την εικόνα, «αποφάσισε να χρησιμοποιήσει με δική του πρωτοβουλία εικόνες από το Google», δήλωσε στην «Ελ Μούντο» ένας υπεύθυνος του FΒΙ. Χρησιμοποίησε μια «μη εγκεκριμένη» μέθοδο, υπογράμμισε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μαδρίτη. Όμως προέκυψε ότι το FΒΙ είχε χρησιμοποιήσει χαρακτηριστικά του Γιαμαθάρες όχι μόνο στην εικόνα του Μπιν Λάντεν, αλλά και σ΄ αυτή ενός Λίβυου, ύποπτου για τρομοκρατία...

Ο Γιαμαθάρες είναι ένας από τους γνωστότερους Ισπανούς κομμουνιστές πολιτικούς. Επί χρόνια ήταν επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς (ΙU) και σήμερα είναι εκπρόσωπος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Χαρακτήρισε «αναίσχυντη» τη χρησιμοποίηση των χαρακτηριστικών του στο πορτρέτο του Μπιν Λάντεν και είπε ότι δημιουργεί ερωτήματα για την ασφάλεια των πολιτών. Πρόσθεσε πως δεν τολμάει πια να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και σκέπτεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του FΒΙ.
Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο είπε ότι θεωρεί το επεισόδιο «πολύ σοβαρό» και θα ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, εκπρόσωπος της οποίας τηλεφώνησε στον Γιαμαθάρες για να του ζητήσει συγγνώμη και να του υποσχεθεί πως η υπόθεση θα διερευνηθεί. «Είναι προφανές ότι οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα πώς μοιάζει τώρα ο Μπιν Λάντεν», είναι το συμπέρασμα της «Ελ Μούντο».


ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Όπως πρώτοι είπαν οι bloggers του ιστολογιου taxalia, ο αρχιτρομοκράτης είναι στην ΕΛΛΑΔΑ και το έχει ρίξει στο τραγούδι.
Ιδου πρόσφατη φωτογραφία του







ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: