"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο ευρωυπάλληλος «εκτάκτως» δεν πληρώνει


Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ


Για το φορολογικό που μελετά η κυβέρνηση υπάρχει μια νομοθετική εκκρεμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, που φέρνει την Ελλάδα σε αντίθεση με το κοινοτικό κατεστημένο. Πρόκειται για την έκτακτη οικονομική εισφορά που έχει επιβληθεί στα φυσικά πρόσωπα, όταν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ. Η ελληνική φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται και στους Ελληνες κοινοτικούς υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους.
Η κοινοτική Ευρώπη, όμως, έχει θεσπίσει το 1965 ένα πρωτόκολλο για τα κοινοτικά προνόμια και ασυλίες και το 1969 έναν κανονισμό για τις κατηγορίες των κοινοτικών υπαλλήλων. Με το πρωτόκολλο προβλέπεται η απαλλαγή των κοινοτικών υπαλλήλων από κάθε εθνικό φόρο στις αποδοχές, στους μισθούς και τις άλλες αμοιβές τους. Ο κανονισμός έχει εκδοθεί από το Συμβούλιο Υπουργών και ορίζει ότι η φοροαπαλλαγή που προβλέπει το πρωτόκολλο ισχύει και για τους συνταξιούχους.

Η ελληνική πλευρά, φαίνεται, αγνόησε την κοινοτική νομοθεσία και, προφανώς, με το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης επέβαλε μια «εθνική υποχρέωση». Να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά και οι καλοπληρωμένοι Ελληνες κοινοτικοί. Και θα μου θέσετε το ελληνικό επιβλητικό ερώτημα: «Γιατί όχι;». Υπάρχει μια ξεχασμένη εκδοχή. Το αμφίβολο πείραμα της κοινοτικής Ευρώπης δεν θα είχε ούτε έναν υπάλληλο αν δεν ήταν καλοπληρωμένος και με ιδιαίτερη υποστήριξη.

Κι αυτά είναι ένα μεγάλο παρελθόν. Σήμερα; Είναι κάτι απλό. Η κοινοτική Ευρώπη δεν γίνεται να πει στους υπαλλήλους της: «Εκανα τη δουλειά μου και δεν σας χρειάζομαι πλέον». Θα ποδοπατούσε τις αρχές της. Και στάθηκε δίπλα στους Ελληνες κοινοτικούς, που είχαν προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα ελληνικά τούς δικαίωσαν. Στο Ευρωπαϊκό έχει επέμβει η Κομισιόν με προειδοποιητική επιστολή στην προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.
Με την προειδοποιητική επιστολή άρχισε η πρώτη φάση της διαδικασίας προσφυγής της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριον κατά της Ελλάδας. Με πειστικά επιχειρήματα: Η έκτακτη εισφορά στους Ελληνες κοινοτικούς αντιβαίνει το πρωτόκολλο που τους απαλλάσσει από εθνικούς φόρους. Αυτό στηρίζει και η πάγια νομολογία του Ευρ. Δικαστηρίου (υπόθεση 6/60 με το Βέλγιο). Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της από το πρωτόκολλο και τον κανονισμό και καλείται ν' απαντήσει.


Η αλλαγή της κυβέρνησης καθυστέρησε την απάντηση. Αυτός όμως δεν είναι λόγος η νέα κυβέρνηση να αγνοήσει την εκκρεμότητα, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη ένα κοινοτικό επιχείρημα για την ελληνική αναξιοπιστία...

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: