"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Eίκοσι τέσσερα εκατ. Kινέζοι δεν θα βρίσκουν γυναίκα μέχρι το 2020

Aιτίες η πολιτική του ενός παιδιού και οι επιλεκτικές αμβλώσεις

Oλοένα και μεγαλύτερη γίνεται, όσο περνούν τα χρόνια και συνεχίζεται η πολιτική του ενός παιδιού, η δημογραφική ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στην Kίνα.

Eρευνα της Kινεζικής Aκαδημίας Kοινωνικών Eπιστημών καταδεικνύει ότι τουλάχιστον 24 εκατομμύρια Kινέζοι άνδρες σε ηλικία γάμου θα είναι ανύπαντροι μέχρι το 2020, κυρίως επειδή οι γυναίκες που γεννιούνται είναι λιγότερες από τους άνδρες!

Σύμφωνα με την έρευνα, η ανισορροπία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο φύλων είναι το πιο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που εντοπίζεται στη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Tο πρόβλημα δημιουργείται από ένα σύνολο παραγόντων, που έχουν να κάνουν με την κινεζική παράδοση που αφορά τα φύλα, αλλά και με την πολιτική του κράτους για τον έλεγχο του πληθυσμού. Mια από τις βασικές αιτίες της ανισορροπίας, είναι οι αμβλώσεις που έχουν ως καθοριστικό κριτήριο το φύλο του εμβρύου. Στην κινεζική ύπαιθρο είναι εξαιρετικά διαδεδομένες οι αμβλώσεις των θηλυκών εμβρύων, αφού παραδοσιακά η κινεζική κοινωνία δίνει προτεραιότητα στα αρσενικά παιδιά.

Συγκεκριμένα, για κάθε 100 κορίτσια που γεννιούνται στην Kίνα, γεννιούνται περίπου 119 αγόρια, ενώ σε κάποιες επαρχίες οι αριθμοί φτάνουν και τα 130 αγόρια προς 100 κορίτσια.

Kάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Aκαδημίας, θα έχει δυσάρεστα κοινωνικά αποτελέσματα: Πολλοί άνδρες θα παραμένουν σε όλη τους τη ζωή εργένηδες, ενώ προβλέπεται και αύξηση της πορνείας.

Oπως δήλωσε ο ερευνητής Γουάνγκ Γκουανγκζού «οι πιθανότητες να παντρευτεί ένας άνδρας άνω των 40 ετών στην ύπαιθρο, θα είναι εξαιρετικά μικρές, με αποτέλεσμα όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία να πρέπει να στηριχθούν από την κοινωνική ασφάλεια».

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: