"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


To «γιατί» μιας δημοσιογράφου

Tης Ευρυδικης Μπερση

Σε μια συνέντευξη Τύπου γεμάτη λεπτομέρειες για νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα, η Χέλεν Τόμας, η 89χρονη (89χρονη!) «πρύτανης» των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου, είχε πολύ πιο διεισδυτικές απορίες. «Γιατί θέλουν να μας βλάψουν; Ποια είναι τα κίνητρά τους; Ουδέποτε μας λέτε τι ξέρετε σχετικά με το γιατί».
Ο αρμόδιος αξιωματούχος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, απάντησε ή μάλλον δεν απάντησε, λέγοντας ότι η Αλ Κάιντα δολοφονεί αθώους και έχει διαστρεβλώσει τις διδαχές του Ισλάμ.
«Μας λέτε ότι είναι εξαιτίας της θρησκείας;» επέμεινε η Τόμας.

«Λέω ότι είναι εξαιτίας της οργάνωσης Αλ Κάιντα, που χρησιμοποιεί τα λάβαρα της θρησκείας με έναν πολύ στρεβλό και παρεφθαρμένο τρόπο» συνέχισε να μην απαντάει ο Μπρέναν.
«Γιατί;»
«Είναι μεγάλη ιστορία, αλλά η Αλ Κάιντα είναι αποφασισμένη να εξαπολύσει επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος».
«Ναι, αλλά δεν εξηγήσατε το γιατί».

Πρέπει άραγε κανείς να έχει γεννηθεί το 1920, να παρίσταται στις συνεντεύξεις Τύπου του Λευκού Οίκου από το 1961 και να έχει θέσει ερωτήσεις σε δέκα Αμερικανούς προέδρους, προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει από την υπαγορευμένη κάλυψη των γεγονότων και να ρωτήσει το εύλογο «γιατί συμβαίνει αυτό;».
Είναι δυνατόν, έπειτα από κάθε τρομοκρατικό πλήγμα ή παρολίγον τρομοκρατικό πλήγμα, όπως αυτό των Χριστουγέννων στην πτήση Αμστερνταμ - Ντιτρόιτ, όλες οι συζητήσεις να αφορούν αστυνομικά - στρατιωτικά μέτρα; Δεν θα έπρεπε, παράλληλα με την ανακοίνωση των όποιων μέτρων, να ανοίγει και μια ουσιαστική συζήτηση για το τι συμβαίνει;
Με τη διαπίστωση «ουδέποτε μας λέτε τι ξέρετε σχετικά με το γιατί» η Τόμας υπαινίσσεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει από πού πηγάζει το μίσος ή τουλάχιστον ότι έχει προσπαθήσει να το μάθει. Απλώς δεν μπαίνει στον κόπο να μοιραστεί τα συμπεράσματα με το ευρύ κοινό.

Πράγματι, δεν μπορεί ο Λευκός Οίκος να μην ξέρει πόσο λάδι στη φωτιά της τρομοκρατίας συνεχίζει να ρίχνει η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Είναι αδύνατον να μην έχει κάνει η αμερικανική κυβέρνηση μελέτες που να προσδιορίζουν πόσο της κοστίζει η αταλάντευτη υποστήριξη προς το Ισραήλ, σε πόσο μίσος μεταφράστηκαν οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί Ιρακινοί ή το εντεινόμενο αιματοκύλισμα στο Αφγανιστάν.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αντιμετωπίσει τα πολιτικά αίτια της τρομοκρατίας προσποιούμενη ότι αυτά δεν υπάρχουν. Η τωρινή κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει προσποιούμενη ότι ανήκουν στο παρελθόν και ότι, εφόσον δεν δημοσιεύονται άλλες φωτογραφίες από τις φυλακές Αμπού Γκραΐμπ ή εφόσον πρόκειται να κλείσει το Γκουαντάναμο, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Τα μέσα ενημέρωσης και ο Λευκός Οίκος χορεύουν μαζί το βαλς της εθελοτυφλίας - και η Χέλεν Τόμας επιμένει να ζει για να τους ανασηκώνει πού και πού το μαντίλι από τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: