"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πρωτοφανής απόφαση του Συμβουλίου Εφετών


Του Τασου Tελλογλου


Μετά τους παραπλανημένους υπουργούς οι παραπλανημένοι δικηγόροι. Με μια πρωτοφανή απόφασή του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αποφάσισε να απαλλάξει τον δικηγόρο κ. Σ. Α. από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ο Σ.Α. είχε κατηγορηθεί σε μια υπόθεση που συζητήθηκε ευρύτατα το 2006 ότι είχε συμβουλεύσει τον πελάτη του Δ.Κ., καταδικασμένο σε ισόβια για τη μεταφορά 4,5 τόνων κοκαΐνης με το πλοίο China Breeze, να κατευθύνει ένα μέρος του τιμήματος ενός άλλου πλοίου του, του Blue Star στην εταιρεία Lake Sun LTD που ανήκε στον πατέρα του Σ.Α. επίσης δικηγόρο Γ.Α.
Αρχικά μετά από αναίρεση του Γεωργίου Σανιδά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Χαλιάσος είχε κρίνει ότι ο δικηγόρος «δεν γνώριζε λόγω συγγνωστής νομικής πλάνης ότι με την επιστολή του αυτή (σ.σ. για τις συμβουλές περί νομιμοποίησης των χρημάτων από την πώληση του πλοίου) συμβάλλει στη συγκάλυψη της αληθούς προελεύσεως των περιουσιακών στοιχείων του Δ.Κ. κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτύχει αυτός τη νομιμοποίηση των εσόδων από τις εγκληματικές του δραστηριότητες, για τις οποίες είχε ήδη κριθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό...».


Διεθνείς συνέπειες
Το Συμβούλιο Εφετών (Στυλιανός Βουγιούκαλος, Αρετή Χαλεβίδου και Αρετή Παπαδιά) αποφάσισε να μην απαγγελθεί κατηγορία γι’ αυτή την υπόθεση επειδή δεν είχε συντελεστεί η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Δ.Κ. για τα οποία ζητούσε τη νομική συμβουλή του Σ.Α.
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών θα έχει και διεθνείς συνέπειες, καθώς ο ρόλος της εταιρείας Lake Sun LTD ερευνάται από τις βρετανικές αρχές και ειδικότερα από τις υπηρεσίες Crown Office and Procurator Fiscal Service. Οι βρετανικές υπηρεσίες ζήτησαν τη συνδρομή της ΥΠΕΕ και της Εισαγγελίας Αθηνών, αλλά η Εισαγγελία αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει την έρευνα στην ΥΠΕΕ χωρίς να απαγγείλει κατηγορίες μετά από πολύμηνη παραμονή του φακέλου στην Ευελπίδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των βρετανικών υπηρεσιών στη Lake Sun LTD μεταφέρθηκε ένα ποσό 19 εκατ. λιρών Βρετανίας από την εταιρεία Eden Grey Brokerage Ltd.


«Καρουσέλ»
Οι βρετανικές αρχές συνδέουν την εταιρεία αυτή με ένα κύκλωμα παράνομης ιδιοποίησης εσόδων από ΦΠΑ με βάση παραστατικά που εκδίδονται στο όνομα εξαφανισμένων εμπόρων. Στην Αγγλία αυτή η απάτη αποκαλείται Καρουσέλ επειδή τα εμπορεύσιμα αγαθά γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας από μία σειρά εταιρειών, επιστρέφοντας στην αρχική εταιρεία. Τέτοια εμπορεύματα μπορεί να είναι κινητά τηλέφωνα και τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ιδιοκτήτης της εταιρείας Eden Grey LtD εμφανίζεται με βάση τους Βρετανούς ο Σαντζάι Πάτνι, ένας Ινδός που έχει διαφύγει στο Ντουμπάι για να αποφύγει την ποινική του δίωξη στη Βρετανία.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, από τις 23 Ιουλίου του 2001 ώς τις 7 Αυγούστου του 2001 η Eden Grey έστειλε με 12 εμβάσματα στην εταιρεία Lake Sun Ltd 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια από τις 30 Οκτωβρίου 2001 ώς τις 26 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, αλλά 13 εκατ. λίρες (με τις ισοτιμίες της εποχής, 27,2 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΟΚΑΣ (κυπριακή επιτροπή για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα) 2,1 εκατομμύρια λίρες διατέθηκαν στον Σαντζάι Πάτνι, 2,05 στον επίσης κατηγορούμενο για το Καρουσέλ Ρόνι Ντέκερς που δικάστηκε στη Μ. Βρετανία για απάτη), 70.000 στον δικαιούχο της Lake Sun Ltd δικηγόρο Γ. Α. ενώ 7,5 εκατ. λίρες φαίνεται να έχουν διατεθεί για την αγορά του ξενοδοχείου Princess Beach στη Λάρνακα της Κύπρου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βρετανικές αρχές που είχαν αρκετές δυσκολίες στη συνεργασία τους με τις ελληνικές, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον αργό τρόπο με τον οποίο κινείται η ελληνική έρευνα, ενώ υποδεικνύουν ότι οι κυπριακές υπηρεσίες κινήθηκαν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς στη διαλεύκανση πλευρών της υπόθεσης συγκριτικά με τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Εισαγγελία Αθηνών.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: