"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σωστές συνταγές προπαγάνδας

Του Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η σωστή προπαγάνδα απαιτεί ένα μείγμα αλήθειας και τερατωδών ψεμάτων. Μόνο του το ψέμα κραυγάζει και δεν πετυχαίνει την παραπλάνηση του λαού. Η συνταγή, λοιπόν, είναι ίδια πάντοτε. Τη θυμηθήκαμε, όταν ο αρμόδιος για την Οικονομία, που είναι το κρίσιμο διακύβευμα της εποχής, υπουργός δήλωνε χθες στο BBC, για να το ακούσει η διεθνής κοινότητα αλλά και το ημεδαπό πόπολο (επειδή αυτά δεν λέγονται σοβαρά σε ώριμους λαούς) , ότι «και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ φέρουν μερίδιο ευθύνης για τη διαφθορά στην Ελλάδα»!

«Τι λες, καλέ», θα απαντούσε η λαϊκή αοιδός, κατατροπώνοντάς τον, αλλά δυστυχώς, το «πολιτικά ορθό» που επικρατεί στις δημοσιογραφικές συνεντεύξεις και κάνει τους δημοσιογράφους θύματα της προπαγάνδας (εκούσια ή ακούσια) των πολιτικών, δεν επέτρεπε σε εκείνον που έπαιρνε τη συνέντευξη να αναφωνήσει αυτό που κάθε πολίτης σκέφτεται.

Αλήθεια! Συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ στη διαφθορά! Τι μας λέτε! Αν όμως δεν παραδεχθείς και ένα μικρό κομμάτι ευθύνης, για να ξεφύγεις από το μεγάλο, και να πείσεις ότι είσαι… ειλικρινής, η συνταγή χαλάει. Αποκάλυψε, μάλιστα, και άλλη αλήθεια ο οικονομολόγος υπουργός, υπεξαιρώντας επιστημονικές γνώσεις γενετιστή.

«Η διαπλοκή δεν είναι στο DΝΑ των Ελλήνων», είπε, κάτι αυτονόητα αληθινό, για αν φτάσει στην ταμπακιέρα.

Το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, δεν ήρθε για να διορίσει ημέτερους! Και στη συνέχεια απέφυγε, με ελαφρά πηδηματάκια, να απαντήσει ουσιαστικά στο κρίσιμο πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. «Απαντώντας» σε αιτιάσεις της δημοσιογράφου για νεποτισμό στην ελληνική πολιτική σκηνή, με αφορμή τον τρίτης γενιάς πρωθυπουργό του, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι… ο καθένας έχει δικαίωμα να μπει στην πολιτική, λες και αυτό ήταν το ζητούμενο της επίμαχης ερώτησης.

Αναφερόμενος, τέλος, στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός υποστήριξε ότι «οι λύσεις είναι απλές, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

Προφανώς, ήξερε ότι Ευρωπαίοι επίτροποι και τραπεζίτες, που τον βλέπουν να χάνει δέκα χρόνια ζωής σε κάθε συνάντησή τους, ακριβώς επειδή το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι απλό, επειδή δεν αντιμετωπίζεται με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, δεν έχουν χρόνο να ακούσουν δηλώσεις, έστω και στο BBC. Και οι άνθρωποι του υπουργείου του, που ζουν κάθε ώρα το δράμα του, δεν μπορούν να τον διαψεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: