"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Απο την ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ


Ψαλίδι στις κοινωνικές παροχές στήριξης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων βάζει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, ενώ ακολουθούν και άλλοι εποπτευόμενοι Οργανισμοί, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου.
Το ξήλωμα των παροχών ξεκίνησε από τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, που είναι μειωμένα κατά 200.000 σε σχέση με πέρυσι, καθώς το 2010 θα δοθούν 550.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού ενώ δόθηκαν περισσότερα από 750.000 δελτία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά 50% θα είναι μειωμένες οι κρουαζιέρες του Οργανισμού και από 7.000 εισιτήρια που εξεδόθησαν πέρυσι θα εκδοθούν περίπου 3.5000 ενώ κατά 20% θα μειωθεί το εκδρομικό πρόγραμμα και η παροχή δελτίων αγοράς βιβλίων.
Σε μία δύσκολη περίοδο που οι χαμηλόμισθοι έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη βοήθεια του κράτους λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους αλλά και της ανεργίας το υπουργείο Εργασίας επιλέγει να περιορίσει δραστικά τις παροχές αυτής της κατηγορίας.
Παράλληλα, πλήττεται και ο κλάδος τουρισμού, αφού ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας στηρίζει με το σύνολο των προγραμμάτων του τον ελληνικό τουρισμό που αναμένεται να έχει μία από τις δυσκολότερες χρονιές του. Δεν αποκλείεται πάντως τους επόμενους μήνες να υπάρξει πάγωμα των παροχών, ενώ θα περιοριστούν τα στεγαστικά προγράμματα, όπως δάνεια αγοράς, ανέγερσης, αποπεράτωσης ή επισκευής κατοικίας και επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, πανελλαδικά θα ξεκινήσει πανελλαδικά η κατ’ αλφαβητική σειρά απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2010 (εκτός από την Πτολεμαΐδα, στην οποία η απογραφή θα αρχίσει μετά τις 02/03/2010 και για την οποία θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση). Εάν κατά την απογραφή των δικαιούχων προκύψει υπέρβαση του ορίου των 550.000 δελτίων, η χορήγηση αυτών θα γίνει με βάση, κατά περίπτωση, το συνολικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όσοι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι και τα μέλη των οικογενειών τους δεν έλαβαν δελτία κοινωνικού τουρισμού έτους 2009 ή εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος έτους 2009 ή εισιτήρια κρουαζιέρας 2009.
Οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι άγαμες μητέρες και οι μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούνται δελτία κοινωνικού τουρισμού έτους 2010 ανεξάρτητα αν το 2009 έλαβαν αυτή τη παροχή ή εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος ή εισιτήρια κρουαζιέρας.
Τα άτομα με αναπηρίες δικαιούνται μόνο δελτία κοινωνικού τουρισμού έτους 2010, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξάρτητα αν έλαβαν την παροχή αυτή το έτος 2009.

Σε δικαιούχους δελτίων κοινωνικού τουρισμού άλλων φορέων (ΟΓΑ, ΕΟΤ) ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας δεν χορηγεί Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού.

ΠΗΓΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: