"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ταραχή στο στράτευμα από το μαχαίρι στις πρόωρες


Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ


Με το στιλό στο χέρι βρίσκονται από χθες το πρωί περίπου 10.000 στρατιωτικοί, έτοιμοι να υπογράψουν και να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στα αρμόδια επιτελεία. Λόγος, οι προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ότι δεν θα βγαίνουν στη σύνταξη σε μικρές ηλικίες ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα από τον νόμο χρόνια υπηρεσίας.


Το γεγονός προκάλεσε πολλαπλές ανεπίσημες συσκέψεις της στρατιωτικής ηγεσίας για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς αν οι μισοί από τους δικαιούχους υποβάλουν τελικά παραίτηση θα προκληθεί τεράστια κρίση στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά θα τινάξει και τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα.

Στα επιτελεία, τις μεγάλες μονάδες αλλά και τους μεγάλους σχηματισμούς, όπου υπηρετούν πολλοί ανώτεροι αξιωματικοί, επικρατούσε από χθες το πρωί πανικός. Οι περισσότεροι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και το κατά πόσον οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας απηχούν και τις προθέσεις του υπουργού Αμυνας, ο οποίος τους επόμενους μήνες θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών που θα καθορίζει και θέματα συντάξεων των στρατιωτικών.
Παρά το γεγονός ότι η στρατιωτική ηγεσία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να καθησυχάσει, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ακόμα δεν υπάρχει τίποτα και δεν έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του νέου σχεδίου νόμου, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί εμφανίζονταν πεπεισμένοι ότι είναι κυβερνητική πολιτική και είναι σε πλήρη συμφωνία με τον υπουργό Αμυνας.
Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια σε βάρος μας. Ο υπουργός Εργασίας μάς βάζει το μαχαίρι στον λαιμό και μετά θα έρθει ο υπουργός Αμυνας, θα το απομακρύνει δέκα πόντους για να πούμε ότι όλα είναι καλά».

Γεγονός είναι ότι μέχρι χθες το μεσημέρι ένας μεγάλος αριθμός αξιωματικών ήταν έτοιμοι να υπογράψουν τις παραιτήσεις τους και να βγουν στη σύνταξη. Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, σήμερα δικαιούχοι πλήρους σύνταξης είναι περί τις 6.000 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, ενώ άλλες 4.000 έχουν συμπληρώσει τα 25 πρώτα χρόνια υπηρεσίας και μπορούν αύριο το πρωί να βγουν με μειωμένη. Κατά τους ίδιους κύκλους, εάν οι αξιωματικοί υλοποιήσουν τις απειλές τους, τότε κυριολεκτικά οι Ενοπλες Δυνάμεις θα μπουν σε κρίση. Οι αξιωματικοί που μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις και δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε μια νύχτα. Επίσης τα ταμεία δεν θα αντέξουν. Τα χρήματα για την πληρωμή των εφάπαξ αλλά και των συντάξεων 6.000 νέων συνταξιούχων εκτός προγράμματος δεν υπάρχουν.
Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ήταν το κερασάκι στην τούρτα καθώς οι αξιωματικοί ήταν ήδη «αγριεμένοι» με την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που παίρνουν κάθε μήνα. Το θέμα φαινόταν ότι είχε λυθεί ύστερα από δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, που ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταργηθεί η αυτόνομη φορολογία των επιδομάτων.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: