"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πέθανε ο Ιάπωνας που γλίτωσε από δύο ατομικές βόμβες

Την τελευταία του πνοή άφησε την ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι, ο άνθρωπος που γνώρισε από κοντά τον όλεθρο της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και επέζησε για να τον διηγηθεί.
Ήταν 6 Αυγούστου 1945, όταν βρέθηκε για επαγγελματικό ταξίδι στη Χιροσίμα. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη, ενώ αναχώρησε από την πόλη για το Ναγκασάκι μόλις μία μέρα προτού πέσει εκεί η δεύτερη ατομική βόμβα. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Γιαμαγκούτσι πέθανε σε ηλικία 93 ετών ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Πολλοί Ιάπωνες έχουν λάβει πιστοποιητικό (χιμπακούσα, στα ιαπωνικά) ότι επέζησαν του ολέθρου, γεγονός που τους εξασφαλίζει σειρά ιατρικών και οικονομικών παροχών. Ωστόσο, το 2009 ο Γιαμαγκούτσι αναγνωρίστηκε ως ο μόνος που κατάφερε να γλιτώσει και από τις δύο ατομικές βόμβες. «Η διπλή έκθεση στη ραδιενέργεια είναι πλέον επίσημο γεγονός. Θα μπορεί να διηγηθεί στις επόμενες γενιές τη φρικτή ιστορία των βομβών, ακόμα και όταν εγώ θα έχω πεθάνει» είχε πει ο ίδιος. Περίπου 140 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χιροσίμα και άλλοι 70 χιλιάδες στο Ναγκασάκι.
πηγη FOREIGNPRESS-GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: