"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Όταν ο οδηγός θα διαβάζει... εφημερίδα


ΤΡΕΧΕΤΕ στον αυτοκινητόδρομο με 110 χιλιόμετρα την ώρα και ο οδηγός του αυτοκινήτου σας ξεφυλλίζει την εφημερίδα μιλώντας παράλληλα στο κινητό... Αλλά μη φοβάστε: μπορείτε να καθήσετε αναπαυτικά στο κάθισμά σας και να χαλαρώσετε διότι είστε σε έναν «οδικό συρμό».


Το πρόγραμμα Ασφαλείς Οδικοί Συρμοί για το Περιβάλλον (SΑRΤRΕ), μια πρωτοβουλία χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε., μάλλον θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά στους δρόμους της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας την επόμενη χρονιά. Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για «οδικό συρμό»; Μέχρι οκτώ αυτοκίνητα εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας που ακολουθούν σαν βαγόνια- των οποίων οι οδηγοί δεν κάνουν τίποτα ή μάλλον κάνουν ό,τι θέλουν εκτός από το να οδηγούν- ένα επικεφαλής όχημα, του οποίου ο οδηγός έχει αναλάβει την οδήγηση.


Οι σχεδιαστές του συστήματος λένε πως με τον τρόπο αυτό, και κυρίως με την πολύ μικρή απόσταση που θα έχουν τα αυτοκίνητα κάθε «οδικού συρμού», η κατανάλωσή τους σε καύσιμα θα μειωθεί έως και κατά 20%. Λένε επίσης πως στο μεγαλύτερο τμήμα της η απαιτούμενη τεχνολογία ήδη υπάρχει. Σε κάποια ερωτήματα όμως δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις: Τι γίνεται αν αποκοιμηθείς στη μέση της διαδρομής του συρμού; Ποιος θα οδηγεί το επικεφαλής όχημα; Και πόσο ήσυχος μπορείς να είσαι ξέροντας ότι η ασφάλειά σου είναι στα χέρια κάποιου άλλου; Ας μην ξεχνάμε πως, όπως είχε πει ο Σαρτρ, «Η κόλαση είναι οι άλλοι».


πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: