"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Κιβωτός του Νώε ήταν κυκλική και έμοιαζε με βαρέλι


Της MAEV KENNEDY / The Guardian


Η Κιβωτός του Νώε, σύμφωνα με τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα, δεν είχε το σχήμα καραβιού, όπως την έχουν απεικονίσει έως σήμερα πολλοί. Αντιθέτως είχε κυκλικό σχήμα και έμοιαζε με βαρέλι.


Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τη μετάφραση μιας πήλινης πινακίδας με επιγραφή στην αρχαία βαβυλωνιακή γλώσσα. Στην πινακίδα, λένε Βρετανοί ειδικοί, καταγράφεται ολόκληρη η ιστορία της Κιβωτού με την οποία διασώθηκαν ο Νώε, η οικογένειά του και τα ζώα από τον κατακλυσμό και την οργή του Θεού. Είναι όμως το μοναδικό στοιχείο που περιέχει οδηγίες για την κατασκευή του παράξενου πλεούμενου.


Η πινακίδα, η οποία χρονολογείται πριν από 3.700 χρόνια, βρέθηκε σε τοποθεσία της Μέσης Ανατολής από τον Λέοναρντ Σίμονς, έναν αυτοδίδακτο Λονδρέζο αρχαιολόγο με άσβεστο πάθος για την Ιστορία. Την εποχή που βρήκε το σπάνιο εύρημα, κατά την περίοδο 1945 - 1948, υπηρετούσε τη θητεία του στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF).


Ο Σίμονς μετέφερε το πολύτιμο εύρημα στη Βρετανία και πολλά χρόνια αργότερα το κληροδότησε στον γιο του. Αυτός με τη σειρά του το έδωσε στον Ιρβινγκ Φίνκελ, ειδικό του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος κατάφερε με ευκολία να μεταφράσει τη γραφή.


Εχουν βρεθεί μέχρι σήμερα δεκάδες τέτοιες πινακίδες με ανάγλυφο κείμενο όπου περιγράφονται κάποιες σκηνές από τον Κατακλυσμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βρετανό ειδικό, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στο σχήμα της Κιβωτού.


Ο Φίνκελ πιστεύει ότι το κυκλικό σχήμα της Κιβωτού ανταποκρίνεται και στη λογική. Αλλωστε, η Κιβωτός δεν έπρεπε να πλεύσει προς κάποια κατεύθυνση, αλλά έπρεπε να παραμείνει στην επιφάνεια των υδάτων. Ενα σκάφος με το σχήμα βαρελιού μπορούσε να το πετύχει αυτό πολύ καλά. Ακόμα και σήμερα, σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως παραδείγματος χάριν στο Ιράν και το Ιράκ, γίνεται η μεταφορά ζώων από τη μία όχθη του ποταμού έως την απέναντι με τέτοια σκάφη κυκλικού σχήματος.


Εκτός από το σχήμα του πλεούμενου που αναφέρεται στην πήλινη πινακίδα, στο κείμενο περιλαμβάνονται οδηγίες για την κατασκευή της Κιβωτού με πλεκτές ίνες από βάγια και την κάλυψή της με πίσσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ήταν υδατοστεγής. Στη συνέχεια υπήρχαν οδηγίες για την κατασκευή των χώρων φιλοξενίας ανθρώπων και ζώων

Δεν υπάρχουν σχόλια: