"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τραγέλαφος με την ελληνική βοήθεια για την Αϊτή


Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ


Την περασμένη Τετάρτη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, αναγνωρίζοντας την αδυναμία που υπήρχε προκειμένου να φτάσει η ελληνική αποστολή εγκαίρως στην Αϊτή, επικοινώνησε με τους διεθνείς οργανισμούς που ήταν ήδη εκεί, δηλαδή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF και τους διέθεσε 200.000 ευρώ. Παράλληλα, σε δεύτερο πλάνο, ξεκίνησε ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για την παροχή τροφίμων και ιατρικού υλικού που θα σταλεί από την Ελλάδα την Τρίτη με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747.
Ο υφυπουργός έκανε έκκληση σε όσους οργανισμούς και εθελοντικές οργανώσεις το επιθυμούν, να συνεργαστούν με το υπουργείο Εξωτερικών για να υπάρχει συντονισμός και αποτέλεσμα, και να αποφευχθούν φαινόμενα συγκέντρωσης είτε άχρηστου υλικού είτε χρήσιμου που θα σαπίζει στις αποθήκες.

Κι εδώ αρχίζει ο ελληνικός τραγέλαφος.

Διάφοροι φορείς και οργανισμοί, όπως ο Δήμος Αθηναίων, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες γνωστοποιούσαν ότι ξεκίνησαν τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να συγκεντρώσουν και χωρίς συντονισμό.


Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσαν έκτακτη οικονομική βοήθεια, την οποία δεν πήραν, κι έτσι αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο Μπόινγκ, επικαλούμενοι διαφορετικό τρόπο δράσης.

Οι εθελοντές διασώστες έθεταν ως όρο για να πάνε ότι δεν θα ήταν κάτω από το πρόσταγμα της ΕΜΑΚ. Διαβεβαίωση που το ΥΠΕΞ αδυνατούσε να δώσει...


* Οσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών.


* Ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR870100023000000234113 1478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: