"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


«Kαθυστερούσα να συνέλθω και βιάστηκαν να με... τελειώσουν»

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ


Aγιο είχε η 55χρονη Παναγιώτα Αποστολοπούλου, κάτοικος Σαλαμίνας, που τη βοήθησε να επιστρέψει από... τον άλλο κόσμο!
Στο διάστημα που νοσηλευόταν στην εντατική σε κώμα, μετά από πνευμονία με μυκόπλασμα, οι συγγενείς της δέχονταν πιέσεις να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να υπογράψουν δήλωση δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση, αφού είχε ήδη καταγραφεί στα βιβλία του νοσοκομείου ο... εγκεφαλικός της θάνατος!

Οι πιέσεις, μάλιστα, άρχισαν από την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας της στη ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Το συγκλονιστικό περιστατικό, μάλιστα, κατήγγειλε εγγράφως γιατρός του νοσοκομείου, αλλά και η οικογένειά της με αναφορά στον διοικητή του νοσοκομείου. Οι συγγενείς αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για αφαίρεση οργάνων.
Η ασθενής, λόγω εργασιών συντήρησης, μεταφέρεται, για μερικές μόνο ημέρες, στη ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου, με διάγνωση «εγκεφαλικός θάνατος οφειλόμενος σε μυκοπλασματική, ανοσολογικής αιτίας, εγκεφαλίτιδα». Στο χαρτί που συνόδευε την ασθενή, αναφέρεται ότι «οι συγγενείς αρνήθηκαν να υπογράψουν» για δωρεά οργάνων.

Μετά από πολύμηνη νοσηλεία -στη διάρκεια της οποίας οι γιατροί είχαν χωριστεί στα δύο, επιμένοντας η μια πλευρά ότι «τελείωσε» και η άλλη ότι «είναι ζωντανή»- τελικά η γυναίκα ανένηψε!


Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μόνο στο 8% των ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο νεκρώνεται ο εγκέφαλος, ενώ η αξονική τομογραφία δεν συνηγορούσε υπέρ του εγκεφαλικού θανάτου. Αυτό ήταν και το «σημείο τριβής» των δύο πλευρών.


Τη διάψευση του «θανάτου» της κάνει πλέον η ίδια η κ. Αποστολοπούλου και στο «Εθνος της Κυριακής»:
«Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου για όσα μου είπαν οι συγγενείς μου όταν συνήλθα. Οι άνθρωποι που η ζωή μου είχε αφεθεί στα χέρια τους, θέλοντας να βοηθήσουν κάποιον που είχε ανάγκη για μεταμόσχευση, βιάζονταν να τελειώνουν με μένα. Νοσηλεύτηκα στην εντατική με σοβαρές επιπλοκές από πνευμονία και καθώς καθυστερούσα να συνέλθω, εκείνοι με είχαν ξεγράψει.
Ο αδελφός μου ο Μιχάλης, κάποια στιγμή, αφού φύγαμε από το νοσοκομείο, μου λέει: «Nα ευχαριστείς τον Θεό και τον γιατρό Κοφινά που σε έσωσε, κάνοντας καβγάδες με τους άλλους, γιατί ήταν αντίθετος και δεν άφησε να σε τελειώσουν».


Η αναφορά του γιατρού που την έσωσε


Hδη από τις 30 Μαρτίου 2009, ο γιατρός Γεώργιος Κοφινάς με αναφορά του σε αρμόδια όργανα εξιστορεί αναλυτικά ότι παρά τις δικές του αντιρρήσεις η οικογένεια δεχόταν πιέσεις από συναδέλφους του στο νοσοκομείο που συνεργάζονται με τον ΕΟΜ να δώσει τη συγκατάθεσή της για δωρεά οργάνων. Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι «η εμμονή αυτή συνεχιζόταν ακόμη και όταν κλήθηκε η νευρολόγος του νοσοκομείου που εξέτασε την ασθενή και είχε αρνηθεί να υπογράψει τον εγκεφαλικό θάνατο»!
Περιγράφει «δοκιμασίες εγκεφαλικού θανάτου», οι οποίες έγιναν όλες χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών, μετά δε από κάθε δοκιμασία εγκεφαλικού θανάτου η ασθενής επιβαρυνόταν αναπνευστικά. Εξηγεί ότι «η παραμονή σε άπνοια -μέρος της διαδικα-σίας ελέγχου της εγκεφαλικής δραστηριότητας- προκαλεί ''ατελεκτασίες'' οι οποίες προδιαθέτουν σε πνευμονίες, ενώ η άνοδος του διοξειδίου του άνθρακα μειώνει το pH του αίματος και προκαλεί οξέωση...».
«Η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια του νοσοκομείου μας και ενεπλάκη και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Η κ. (...) επείσθη, χωρίς να δει την ασθενή, να τηλεφωνήσει στους συγγενείς, για να συγκατατεθούν στην αφαίρεση οργάνων», λέει στην αναφορά του ο κ. Κοφινάς.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άγρυπνε φρουρέ. Η γιατρός που πρωτοστάτησε στην ιστορία προήχθη από Αναπληρώτρια Διευθύντρια που ήταν και από τις 25-11-09 έγινε Διευθύντρια. Αυτό αν σας λέει κάτι σε τι κόσμο ζούμε. Θα τρέμουμε να μπούμε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ σε λίγο.

Ανώνυμος είπε...

(2) Συνέχεια από το προηγούμενο
Στη συνέχεια ανέφερε ότι στο επόμενο περιστατικό που αφαιρέθηκαν όργανα στο ίδιο νοσοκομείο υπήρξε το εξής φαινόμενο. Κατ’ αρχήν ήταν μόλις 32 χρονών. Είχε συνεννοηθεί ο ίδιος με τον ΕΟΜ, οι άνθρωποι του οποίου του είπαν να τους πληροφορήσειπως ήταν η καρδιά της γιατί σκόπευαν να την αφαιρέσουν. Του είπαν μάλιστα ότι δε
χρειάζεται στεφανιογραφία και τους αρκεί το υπερηχογράφημα καρδιάς που ο ίδιος είχε κάνει (έχει κάνει και μετεκπαίδευση στους υπερήχους πέραν της ειδικότητάς του ο κ Κοφινάς) γιατί η ασθενής δεν έχει συγγενή υπερλιπιδαιμία για να έχει προβληματικά στεφανιαία σε τέτοια ηλικία. Έμειναν σύμφωνοι και προχώρησε η διαδικασία. Όμως ο κ
Κοφινάς ρώτησε και έμαθε ότι τελικά το συνεργείο είπε ότι δεν αφαίρεσε την καρδιά. Κανείς δεν ξέρει αν θάφτηκε μαζί με το υπόλοιπο σώμα. Δεν υπήρχε γιατρός χειρουργός υπεύθυνος για να ελέγξει τι όργανα πήραν και τι όργανα έμειναν στο δότη. Τους ανέφερε επίσης ότι πριν μερικούς μήνες τα Βρετανικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι
στους κόλπους της γίνεται εμπόριο οργάνων με την ανοχή των επίσημων αρχών της. Η ενέργεια του τότε Υπουργού δικαιοσύνης ήταν να απευθύνει εγκύκλιο στους νεκροτόμους και να τους συνιστά όταν αφαιρούν όργανο για εξέταση να κόβουν ένα κομμάτι και να ξαναβάζουν το υπόλοιπο στη θέση του.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι νοσηλεύτηκε στην εντατική νεαρός μεταμοσχευθείς λόγω νεφρικής ανεπάρκειας όχι μόνο λόγω αποβολής του μοσχεύματος αλλά και επιμόλυνσης του πρόσθετου αγγείου από πλαστικό που τοποθετήθηκε για να αρδευτεί το μόσχευμα και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του. Ρωτήθηκε η θεία του (δεν είχε γονείς)
που τον συνόδευε σχετικά με τη μεταμόσχευση και είπε ότι στον αδελφό του νεαρού επειδή πλήρωσαν, τοποθετήθηκε μόσχευμα που δουλεύει ακόμη. Στο νεαρό που δεν είχαν τα ανάλογα να πληρώσουν, οι γιατροί τους είπαν ότι του έπεσε μεγάλο και γι’ αυτό ο οργανισμός του το απέβαλε. Μήπως ήταν μεγάλο γιατί ήταν πτωματικό από το
νεκροτομείο ή δεν ξέρουμε από πού αλλού και ήταν εξοιδημένο, για να βγει από τη λίστα αναμονής ο νεαρός ενώ το καλό νεφρό πήγε σε κάποιον άλλο που πλήρωσε και μάλιστα εκτός λίστας;
Εμμέσως πλην σαφώς τους απέδειξε ότι υπάρχει κύκλωμα πίσω από τις μεταμοσχεύσεις που λυμαίνεται τον ανθρώπινο πόνο.Συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε...

(3) Συνέχεια από το προηγούμενο
Απευθυνόμαστε σε όλες τις ομάδες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης να ανορθώσουν το ανάστημά τους για να προστατέψουν τα μέλη τους. Να μη περιμένουν νομίζοντας ότι θα έρθει η στιγμή να λάβουν και αυτοί το κατάλληλο μόσχευμα χωρίς να πληρώσουν το τίμημα με τον έναν ή άλλο τρόπο, μπορεί κάποιοι να
δώσουν περισσότερα. Έχουν ακουστεί τρελά πράγματα σε παλαιότερες εκπομπές. Υπάρχει απίστευτο κύκλωμα πίσω από τις μεταμοσχεύσεις και αυτό αποδεικνύεται με την ασυλία που παρέχει στα μέλη του. Αφού έφτασε το θέμα στη δημοσιότητα γιατί δεν τιμωρεί ο ΕΟΜ τους υπεύθυνους για να αποδείξει ότι ήταν τυχαίο γεγονός και ότι
λειτούργησαν οι δικλείδες ασφαλείας; Μήπως σκέφτεται ότι αν τους τιμωρήσει εκείνοι θα τους καρφώσουν για άλλες περιπτώσεις; Όσοι διαβάσετε αυτές τις γραμμές αποθηκεύστε την ιστοσελίδα μαζί με τα σχόλιά της σε ένα αρχείο και στείλτε το στις εξής διευθύνσεις για να μην το παίζουν αδιάφοροι και ότι δεν γνώριζαν.
Υπουργείο εσωτερικών info@ypes.gr Υπουργείο Δημόσιας τάξης elasgrty@mopo.gr. Δυστυχώς έχουν διαγράψει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους τα άλλα υπουργεία και δεν μπορώ να τις βρω. Αν γνωρίζετε κάποιες γράψτε τους. Επίσης μπείτε στο www.parliament.gr, Ελληνικά, Σύνθεση, όπου στα βιογραφικά των βουλευτών
αναφέρονται οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις και γράψτε τους ομαδικά. Σε δέκα-δέκα ή είκοσι-είκοσι ταυτόχρονα για να κωλύονται να μη το ψάξουν το θέμα μη τυχόν και τους καρφώσει κάποιος συνάδελφός τους. Σίγουρα θα υπάρχουν και άτομα που θα επαναστατήσουν. Στον τίτλο γράψτε "Κακούργημα σε νοσοκομείο". Στείλτε το και στον ιατρικό σύλλογο Αθηνών
isathens@isathens.gr, και τον Πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο pis@pis.gr καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο archbishop@ecclesia.gr. Επίσης εσείς bloggers μην το αφήνετε το θέμα. Δημοσιεύστε το ξανά και ξανά μαζί με αυτά που σας γράφουμε. Στείλτε το στους φίλους σας, στα υπουργεία και στους βουλευτές. Θα επιτελέσετε κοινωνικό έργο.